Szerző: Vörös Péter

2000. augusztus 9. 22:02

Napster, Gnutella, Freenet -- és Intel?

Az Intel úgy tűnik alaposan megvizsgálta a Napster-jelenséget és levonta a következtetést: a jó öreg peer-to-peer hálózat az Internet korban szenzációsan működik. Most azt tervezi az Intel, hogy egy olyan kezdeményezést fog részletezni, amely e technológia használatát számos más alkalmazásban (pl. családi videófelvételek, vállalati dokumentumok és hálózati erőforrások megosztásában) is bátorítani fogja.

Nem valószínű, hogy az Intel maga fogja kínálni saját peer-to-peer hálózati technológiáját. Ennél valószínűbb az, hogy a chipgyártó licenszelni fogja a technológiáját szoftvergyártóknak vagy akár nyílt forráskódként fogja fejlesztőknek elérhetővé tenni azt. E kezdeményezést Pat Gelsinger, az Intel műszaki vezérigazgatója (CTO - chief technology officer) fogja bejelenteni az Intel augusztus 22-24 között megrendezendő Intel Developer Forum-ján.

Az Intel peer-to-peer hálózati stratégiájának alapját a Gelsinger által Virtual Private Web képezi: ez a Web egy vállalat alkalmazottaiból, családtagokból, barátok egy csoportjából, stb. áll. E magán hálózaton belül a felhasználók meg fogják tudni osztani a rendszererőforrásokat (pl. tárolóeszközöket) vagy használni tudják a rendszert fájlok megosztására. Gelsinger példájával élve a Napster volt a szikra, de a lényeg a hálózat: azonban immár a peer-to-peer alkalmazások sokkal gyorsabban kiépíthetők, mivel nem kell kiépíteni a szerver infrastruktúrát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról