:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 8. 09:58

Belépett az SSD-piacra a legnagyobb diszkgyártó

Ígéreteit beváltva megjelent a flashmemóriás meghajtók piacán a Seagate, a világ első számú merevlemezgyártója. Az első termék a kínálatban egy vállalati SSD.

Noha az SSD-k piacán már elég nagy a tülekedés, a világ legnagyobb merevlemezgyártója számára biztosan lesz még hely, mivel éretlen piacról van szó. A Seagate szerint azért csak most mutatta be első flash memóriás meghajtóját, mert most jött el az ideje ennek a termékkategóriának. \"Eddig a vártnál kisebb elterjedést tapasztaltunk, de jövőre ez már 1 milliárd dolláros piac lesz, így most jött el az idő hogy belépjünk\" - mondta az amerikai Computerworldnek cég marketing-menedzsere, Theresa Worth. A Gartner becslései szerint 2010-ben az eladott SSD-k száma megduplázódik 2009-hez képest.

A Pulsar sorozat első tagjai 2,5\" kivitelű, SATA 2.0 (3 Gbps) felületű meghajtók szerverekbe és tárolókba, kapacitásuk kiviteltől függően 50, 100 vagy 200 gigabájt. A Seagate által megadott teljesítményadatok ígéretesek, a vállalat 240 megabájtos másodpercenkénti olvasási és 200 megabájtos írási sebességről beszél. A másodpercenkénti I/O műveletek száma olvasásnál 30 ezer, írásnál 25 ezer lehet legfeljebb. Vállalati felhasználásra szánt meghajtókról lévén szó, a felhasznált NAND memóriachipek SLC típusúak, amelyek nagy írási és olvasási teljesítményt tesznek lehetővé és strapabíróak is, a Seagate 100 ezer írási ciklust ad meg fáradási határként.

A vállalati Pulsarok természetesen SLC memóriachipekből állnak, amelyek szállítóját a Seagate nem nevezte meg. A cég mindazonáltal igyekezett világossá tenni, hogy itt nem egyszerű átcímkézésről van szó (mint például a Kingston SSDNow E sorozat esetében, amelyek valójában az Intel termékei), a firmware-t és a vezérlőszoftvert Seagate mérnökcsapata fejlesztette ki és a termékek is a Seagate gyárában készülnek. A  megbízhatóságot jól jellemzi a 0,44 százalékos évenkénti meghibásodási arány, ami alacsonyabb a hasonló felhasználásra szánt merevlemezekénél, amelyeknél jellemzően 0,5-0,8 százalék közé esik ez az arány. A Pulsar meghajtókra egyébként 5 év garanciát vállal a Seagate.

\"\"

Vállalati környezetben az SSD-k előnye, hogy véletlenszerű mintázatot mutató adateléréseknél (pl. tranzakciófeldolgozás) egy nagyságrenddel gyorsabbak még legsebesebb merevlemezes meghajtóknál is, bizonyos esetekben egyetlen SSD-vel több tucat diszket lehet kiváltani. A flash meghajtók fogyasztása és hőtermelése már egy merevlemezének is töredéke, a véletlenszerű I/O  teljesítményben komparábilis harminc-negyven diszkkel szemben pedig már nagyságrendi előnyben van az SSD.

A Seagate már szeptembern óta szállítja a Pulsar meghajtókat a partnereinek, de a termékek csak jövőre várhatók kereskedelmi forgalomban. A Pulsarokat a Seagate nem fogja kiskereskedelemben forgalmazni, csak szervergyártók vásárolhatják meg őket, így végfelhasználói áruk sem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.