Szerző: Koi Tamás

2009. december 3. 15:41

Jövőre már itthon is indulhat 3D-s tévadás

Jövőre itthon is elindulhat háromdimenziós kísérleti tévéadás, legalábbis ezt tervezi az Antenna Hungária.

A hazai földfelszíni műsorszórást kézben tartó, francia tulajdonú vállalat vezérigazgatója, Jean-Francois Fenech egy a MinDig TV szolgáltatást népszerűsítő vidéki roadshow alkalmával tett említést arról, hogy cége valamikor jövőre indítaná el a 3D-s tévé kísérleti üzemét. A részletekről egyelőre semmit nem árul el a cég, Tóth András, az Antenna Hungária szóvivője mindössze annyit mondott a HWSW-nek, hogy a vállalat jövőre valóban tervezi a rendszer tesztjét, mivel komoly lehetőségeket lát a 3D-s műsorterjesztésben.

Arról tehát egyelőre semmit nem tudni, hogy a 3D-s tévé milyen platformon, illetve milyen tartalomkínálattal jelenne meg a műsorszóró repertoárjában, a rendszer ugyanakkor minden valószínűség szerint a földfelszíni sugárzású digitális tévé (Digital Video Broadcast - Terrestial, azaz DVB-T) technológiai alapjait használja majd. A világon elsőként Dél-Koreában indulhat ilyen kísérleti sugárzás még idén, de jövőre vélhetően a kereskedelmi üzem is megkezdődik az ázsiai országban.

\"\"
Az LG első 3D-képes tévéje, a 47 hüvelykes képátlójú 47LH50

A koreaiak úttörőszerepe a 3D-televíziózás bevezetésében nem véletlen, az ország két legnagyobb elektronikai gyártója, a Samsung és az LG egyaránt érdekelt a 3D-s tévékészülékek fejlesztésében és gyártásában. A jövő év első heteiben kezdődő Las Vegas-i CES-en várhatóan tucatnyi ilyen televíziót mutatnak be a nagyközönségnek, az LG korábbi becslése szerint pedig 2012-re már mintegy 30 millió ilyen tévét adnak el világszerte.

Háromdimenziós tévéadásokkal ezidáig csak Nagy-Britanniában és Japánban kísérleteztek - szatellites rendszerekkel - több-kevesebb sikerrel. Az angol BSkyB a nyáron jelentette be, hogy műholdas platformján jövőre egy saját 3D-s tévécsatornát indít (ez lesz a Sky 3D), melynek vételéhez HD-s set top box, valamint speciális tévékészülék kell.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 3D-s tévécsatorna vételéért milyen előfizetési díjat kér majd a szolgáltató, a műsorok magas gyártási költsége azonban egyelőre azt sugallja, nem lesz olcsó mulatság a 3D-s tévé. A háromdimenziós mozgóképet ugyanis speciális, két lencséből álló nagyfelbontású kamerákkal rögzítik, a 3D-s adás továbbítása emellett extra terhet ró az adásláncra is, hiszen az információt lényegében duplázva kell elküldeni. A térben egymástól eltolt képekből végül a néző szeme elé kerülő 3D-s szemüvegek varázsolnak háromdimenziós képet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról