Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 4. 08:41

A felügyelettel küzdenek a hazai adatközpontokban

Ötven hazai nagyvállalati és kormányzati informatikai vezető bevonásával készített felmérést az adatközpontok helyzetéről a Novell. Az eredmények alapján a felügyelhetőség jelenti a legnagyobb fejfájást az üzemeltetők számára.

Magyarországon nagyvállalatok, kormányzati szervek és oktatási intézmények bevonásával végzett az adatközpontok helyzetéről, a legfontosabb kihívásokról a Novell, hogy feltérképezze operációs rendszerből (SUSE Linux Enterprise Server), virtualizációs rétegből (Xen), felügyeleti megoldásból (PlateSpin) és üzletiszolgáltatás-menedzsment termékekből (Managed Objects) álló kínálatának lehetséges piacát.

A Novell kutatásában szereplő vállalatok és szervezetek adatközpontjában a legtöbb szerver Windowst futtat, arányuk 43 százalékos. A második legnépszerűbb operációs rendszer a Linux, amely a kiszolgálók 36 százalékán fut. Érdekes módon az \"egyéb\" kategória (15%) megelőzi a UNIX-okat (10%), amelynek az oka vélhetően az, hogy a kutatásban olyan Novell-ügyfelek is részt vettek, amelyek a mai napig használnak NetWare-t. Az sajnos nem szerepelt a kérdések között, hogy az egyes operációs rendszereket milyen feladatok futtatására használják a cégek.

\"\"

A Linux ma már gyakorlatilag minden adatközpontban jelen van, a válaszadók 96 százaléka alkalmazza a szabad operációs rendszer valamely változatát, a fennmaradó 4 százalék pedig tervezi a bevezetését. Összességében a válaszadók 60 százaléka állította, hogy a jövőben növelni fogja a linuxos kiszolgálóinak számát. A Linux nem meglepő módon a költséghatékonysága miatt a legnépszerűbb, a felhasználók 82 százaléka ezt jelölte meg legfontosabb erényének, további 80 százalék a megbízhatóság, 62 százalék pedig a biztonság miatt választotta.

A hazai nagy szervezeteknél az adatközpontok 56 százaléka már részben virtualizált, derül ki a felmérésből. A válaszadók 14 százaléka egy éven belül, 12 százaléka pedig 3 éven belül szeretné szervereit virtualizálni. A virtualizáció mögötti legfontosabb mozgatórugó a szerverek fizikai konszolidációja, az igénybe vett hely és az elfogyasztott energia csökkentésének érdekében. A megkérdezettek 16 százaléka nem használ virtualizációt és egyelőre nem is tervezi a bevezetését. A Novell megkeresésére válaszolók 38 százaléka kevesebb mint 5 virtuális szervert üzemeltet egy fizikai szerveren, 28 százalék 5-15 közöttit.

 

\"\"

A válaszadók negyede számára az adatközpont felügyelete jelenti a legnagyobb kihívást, 20-20 százaléka pedig a magas üzemeltetési költségeket, illetve a feladatok priorizálhatóságát jelölte meg legsürgetőbb problémaként. A megkérdezettek 14 százaléka a rendelkezésre állással küzd leginkább.

A Novell idén kezdte el forgalmazni a tavaly felvásárolt Managed Objects üzletiszolgáltatás-menedzsment (BSM, Business Service Management) termékeit, a hazai piac azonban egyelőre csak halvány érdeklődést mutat ezek iránt. A válaszadóknak csak 8 százaléka használ már BSM-et, 6 százalék 1 éven belül, 24 százalék pedig három éven belül tervezi bevezetését. A fő motiváció az SLA-k korrekt mérése, illetve az informatikai és az üzleti folyamatok egymásra gyakorolt hatásának elemzése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról