Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 2. 15:03

Brutális mobil munkaállomás a Delltől

Új mobil munkaállomást jelentett be a Dell, a brutális teljesítményű hordozható gépet grafikai munkákra és 3D-tervezésre ajánlja a vállalat.

Új taggal bővítette a Precision munkaállomásainak sorát a Dell, az M6500 az őszi Intel Developer Forumon bemutatott csúcskategóriás mobil processzorra, a Core i7-920XM-re épül, amely négy maggal és 8 megabájt cache-sel rendelkezik.

A chip névleges órajele 2 GHz, azonban ezt akár egészen 3,2 GHz-ig is képes fokozni. A processzoron található, több mint 1 millió tranzisztorból álló intelligens energiagazdálkodási vezérlőnek köszönhetően a chip egyes részei képesek \"turbófokozatba\" kapcsolni, amikor arra szükség van. Ha egy négymagos Nehalem két magja tétlenül pihen, a felszabaduló termikus és fogyasztási keretet a logika arra használja fel, hogy a terhelt magok órajelét átmenetileg megnövelje, ezáltal a teljesítmény javul, miközben a chip fogyasztása változatlan marad. Ha a lapka fogyasztása nem éri el az előre meghatározott TDP-t, a logika akár az összes mag órajelét képes megemelni a nagyobb teljesítmény érdekében.

\"\"

A brutális processzor mellett a Precision M6500-ban akár 16 gigabájt DDR3 memória is lehet, a grafikus megjelenítésről pedig az NVIDIA Quadro FX 3800M vezérlő gondoskodik, amely 1 gigabájt saját, dedikált memóriával gazdálkodik. Igény esetén a gép Quadro FX 2800M vagy AMD FirePro M7740 videochippel is kérhető. Háttértárból akár három is lehet a gépben, merevlemez és SSD is, amelyeket a nagyobb teljesítmény vagy adatbiztonság érdekében RAID tömbben is használhatunk. Szintén a biztonságot hivatott fokozni a Smart Card olvasó, az ujjlenyomat-szenzor, valamint az integrált TPM chip. A számítógép 17 hüvelykes megjelenítője 1440x900 pixelből áll az alapváltozat esetén, de full HD, vagyis 1920x1080 képpontból álló LCD is kérhető. Természetesen optikai meghajtónak is van hely, ami akár Blu-ray is lehet.

A Dell Precision M6500 már rendelhető, a 3,9 kilogrammos gép alapára ára közel 2800 dollár, azaz 501 ezer forint. A munkaállomást Windows Vista, Windows 7 vagy Red Hat Enterprise Linux Workstation 5.4 operációs rendszerrel szállítja a Dell. Windows Vista vagy Windows 7 vásárlása esetén Windows XP-re is downgrade-elhet a felhasználó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról