Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 1. 11:20

Zimbra-disztribútor lett az ULX

Az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. regionális együttműködés keretében hivatalos disztribútora és szolgáltatója lett a Yahoo! Zimbra nyílt forráskódú e-mail és kollaborációs szoftvereknek és a kapcsolódó szolgáltatásoknak.

Az ULX magyarországi disztribútorként szállítja és támogatja a Zimbra termékeit és értéknövelt szolgáltatási portfólióját. \"Az ULX egyik célkitűzése, hogy minél több ügyfelének adja meg a lehetőséget a világ legjobb nyílt forráskódú szoftvereinek kipróbálására és a Zimbra termékeinek felvétele portfóliónkba egy természetes következő lépés volt, amely tovább építi a teljeskörű nyílt forráskódú vállalati IT infrastruktúrát és nagyszerűen illeszkedik az ekorendszerbe”- mondta Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója. \"A Zimbra Collaboration Suite az iparág egyik legrugalmasabb együttműködési csomagja.\"

A Zimbra Collaboration Suite egy Exchange-kompatibilis e-mail és kollaborációs platform fejlett webes klienssel és mobiltelefonos szinkronizáció (Symbian S60, iPhone, BlackBerry, Windows Mobile) lehetőségével, amelyhez egy telepíthető desktop kliens is tartozik. Utóbbi Windows, Linux és Mac OS X platformon érhető el, de a Zimbrához természetesen bármilyen POP/IMAP és iCal/CalDav felületen lehet csatlakozni. A Zimbra szerver Linuxon és Mac OS X-en futhat.

Szenitványi a Zimbra előnyei között említette a skálázhatóságot, a platform legnagyobb felhasználója az amerikai ComCast távközlési szolgáltató, amely több mint 27 millió postafiókot üzemeltet Zimbrával. Említésre méltó még a szoftver rugalmas bővíthetősége, a nyílt API-k segítségével bárki fejleszthet saját funkciókat a Zimbrához, akár külső adatforrások integrálásával is. Jelenleg is sokféle bővítmény (Zimlet) érhető el, az egyik például lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül a postafiókjukból írjanak és olvassanak Twitter-üzeneteket, kapcsolódjanak a Facebookhoz vagy a Digg linkmegosztó szolgáltatáshoz.

\"\"

Az ULX vezetője szerint a Zimbra legnagyobb előnye a versenytársakhoz (Microsoft Exchange, IBM Lotus, Novell Groupwise) az innovatív szolgáltatáskínálat és a kedvezőbb ár. Egy néhány ezer fős nagyvállalat esetén a konkurenciához képest akár tízmilliós nagyságrendű megtakarítást is jelenthet a Zimbra használata, erre már felkapják a fejüket az informatikai és gazdasági vezetők is, mondta egy telefonos beszélgetés során Szentiványi. A megoldást azonban nem csak nagyvállalatok, hanem kis- és közepes cégek számára is értékesíteni szeretné az ULX, de tárgyalások folynak hoszting-szolgáltatókkal is.

Szentiványi a HWSW-nek elmondta, az ULX fél éven át behatóan tesztelte a piacon elérhető nyílt forrású e-mail és csoportmunka-megoldásokat, és végül azért döntött a Zimbra felkarolása mellett, mert az \"fényévekkel jobb\" a többinél. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a Red Hat is Zimbrát használ és szorosan együttműködik a céggel annak érdekében, hogy a Red Hat termékei (pl. Cluster Suite) a lehető legszorosabban együttműködjenek a platformmal.

A Zimbra Collaboration Suite nyílt forrású, közösségi változata ingyen elérhető és használható, a fejlettebb funkciókat (pl. mobiltelefon-támogatás, ajaxos webes felület) azonban csak a fizetős változatok tartalmazzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról