Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 26. 10:30

Az Ericssoné a Nortel GSM-üzletága is

Az Ericsson és a Kapsch vásárolja meg a januárban csődbe ment Nortel GSM-részlegét, összesen 103 millió dollárért.

Az Ericsson 70 millió dollárt fizet a Nortel észak-amerikai GSM-üzletágáért, amelynek több nagy amerikai mobilszolgáltató is ügyfele, többek közt az AT&T és a T-Mobile. Az Ericsson nagy kutatás-fejlesztési központtal rendelkezik Montrealban, így valószínűleg a Nortel-alkalmazottak egy részét itt foglalkoztatja majd tovább. Az osztrák Kapsch CarrierCom 33 millió dollárért megszerezte az Észak-Amerikán kívüli GSM-tevékenységet. A két cég összesen mintegy 700 Nortel-alkalmazottat tervez átvenni. Az ügyletet a csődbíróságnak december 2-án jóvá kell hagynia, csak ezt követően zárulhat le.

Amint arról a HWSW beszámolt, az Ericsson vállalat júniusban a Nortel CDMA- és LTE-részlegét is megszerezte, több mint 1,1 milliárd dollárért, az akvizíciót nemrégiben zárta le. Ennek keretében az Ericssonhoz került a Nortel CDMA- és LTE-üzletága, a kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenység, emellett az ügylet részeként több mint 2500 Nortel-alkalmazott került át a svéd céghez, amelynek amerikai részlege így 14 ezer főre duzzadt. Az Ericsson négy évvel ezelőttig kínált CDMA hálózati berendezéseket is, azonban végül elhagyta ezt a piacot, most a Nortel akvizíciójával nem csak egyszerűen visszatér, hanem rögtön az egyik legnagyobb szereplővé vált.

A Nortel Networks januárban jelentett csődöt, miután nem tudta fizetni hiteleit és a gazdasági válság közepette képtelen volt új forrásokat felkutatni működésének finanszírozásához. A vállalatot azóta feldarabolták és úgy értékesítették, a CDMA- és LTE-részleget az Ericsson szerezte meg 1,13 milliárd dollárért, a vállalati megoldásokkal foglalkozó divízió pedig az Avaya tulajdonába került 475 millió dollárért. egyből a VoIP-piac élére katapultálva az Avayát. A Nortel optikai hálózati üzletágát az amerikai Ciena veheti meg, amely a Nokia Siemens Networksöt túllicitálva 769 millió dolláros ajánlatot tett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról