Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 25. 14:35

24 órás hackerverseny lesz az ELTE-n

Idén harmadszor rendezi meg a kancellar.hu és az ELTE a 24 órás IT Coding Contest nevű informatikai biztonsági versenyt, amelyre felsőoktatási hallgatók vagy nappali OKJ-s képzésen résztvevő diákokból álló kétfős csapatok jelentkezhetnek. A fődíj egymillió forint.

A hackerverseny célja, hogy a résztvevőket megismertesse az IT-biztonság olyan problémáival, kihívásaival és technikáival, amelyekkel nap mint nap találkozhatnak, mint egyszerű felhasználók. Azonban programozókról lévén szó, igazán az a hasznos, ha megismerkednek ezen feladatok \"másik oldalával\" is, s belelátnak abba, hogyan is kell ezeket megvalósítani a gyakorlatban.

A korábbi versenyeken igen sokféle feladattal találták szembe magukat a hallgatók, kellett írniuk anonimitást biztosító segédprogramot, direkt elrejtett hibát megtalálniuk és kihasználniuk egy programban, napjaink legnépszerűbb titkosító algoritmusával kapcsolatos számításokat végezniük és egységes biztonsági felületet készíteniük egy teoretikus projekthez. A tavalyi versenyfeladatok elérhetők a rendezvény weboldalán, ahol egyébként jelentkezni is lehet a megmérettetésre.

Az idei versenyen a csapatoknak ismét három feladatot kell majd megoldaniuk az informatikai biztonság gyakran használt területeiről. A jelentkezőknek olyan széles körben ismert algoritmusokat és kódokat kell optimalizálniuk és testre szabniuk, amelyek a biztonsági programozás mellett a hacker technikákat is érintik. A szervezők azt ígérik, a feladatok idén is izgalmasak és életszerűek lesznek, hogy a versenyzők élvezzék és kihívásként éljék meg őket. A kétfős csoportoknak egy teljes nap áll rendelkezésükre a feladatok megoldására. A helyszínt el lehet hagyni a 24 óra alatt és bármilyen segédeszköz használható.

A nyertes csapat egymillió forintot vihet haza és tagjait a kancellar.hu 30 napos próbaidőre várja, amelyen ha jól teljesítenek, fél éves gyakornoki programot ajánl. A második és harmadik helyezett ezúttal pénzjutalmat nem kap, de a 30 napos próbaidőre őket is várják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról