Szerző: Koi Tamás

2009. november 20. 15:53

Videoszolgáltatás PS3-on, magyaroknak is

Első alkalommal nyújt tartalomszolgáltatást a Sony PlayStation 3 konzolgépe a magyar felhasználók számára: a Sony az AXN tévécsatornával egyezett meg, a videostream-szolgáltatás szerves része lett a konzol kezelőfelületének.

Az újgenerációs játékkonzolok ma már legalább annyira építenek az online és a különböző adathordozókon terjesztett tartalmakra. A készülékek tulajdonosai az interneten keresztül külön az adott konzoltípushoz létrehozott webáruházakhoz csatlakozhatnak, ahonnan játékprogramokat, kiegészítőket, demókat és más tartalmakat, akár egész estés mozifilmeket tölthetnek le a gépre.

A Sony PlayStation 3 konzolok 2006-os megjelenésétől ezt a feladatot a PlayStation Store látja el, kiegészítve a PlayStation Network rendszerrel, mely a játékosok regisztrációját kezeli. Csakhogy a PlayStation Store jogi és financiális okokból több országban - így köztük Magyarországon - a mai napig nem érhető el, a felhasználók csak akkor csatlakozhatnak az áruházhoz, ha hazudnak a nemzetiségükről.

A tartalomletöltési rendszerek eddig tehát kizárólag a nyugat-európai és nagyobb piacokhoz tartozó ügyfeleknek kedveztek, a játékgép új, 3.10-es rendszerfrissítésétől azonban a magyar felhasználók számára is felcsillanhat a remény, hogy a Sony európai részlegénél a kis kelet-európai országokról sem feledkeznek meg. A konzol menüjébe (Cross Media Bar, azaz XMB) a rendszerfrissítés után egy új menüpont (TV) jelenik meg, ez alatt pedig az AXN és az Animax különböző tartalmait érhetik el a felhasználók.

A két tévécsatorna ikonja valójában csupán egy link egy speciális, akár PC-ről is megnyitható webfelülethez, az AXN playerhez és az Animax playerhez, melyeket így a PlayStation 3 böngészője jelenít meg. Az innen elérhető mozgógéptartalmak a YouTube XL szolgáltatáshoz hasonlóan nagyíthatók, de sávszélesség-takarékossági okokból egyelőre csak a képfelület mintegy háromnegyedét töltik ki teljes nagyításban is.

Az AXN player és Animax playeren egyelőre elsősorban \"sztárhírek\" és a Zoom magazin adásai jelennek meg, valamint (főleg utóbbin) néhány sorozatrész, a rendszer felépítése azonban arról árulkodik, hogy a tartalomválaszték idővel bővülhet. A bővítés üteméről próbáltuk kérdezni Sándor Csabát, a Sony Hungária illetékes menedzserét, aki a HWSW kérdésére elmondta, a Sony és az AXN közt kötött megállapodás régiós szintű volt, Magyarország mellett egyebek mellett Szlovákiában és Csehországban is integrálták a PlayStation 3 szolgáltatásba az videostream-alapú tévét. A tartalom bővítéséről a Sony szakembere nem tudott nyilatkozni, az AXN-nél pedig nem sikerült illetékest elérnünk péntek délután.

A PlayStation 3 konzolok videoletöltő-szolgáltatása a nyugat-európai felhasználók számára is bővült az új firmware megjelenésével: ők mostantól a német, angol, spanyol és francia PlayStation Store-ban kölcsönözhetnek, illetve vásárolhatnak egész estés mozifilmeket. A kölcsönzés legalább két euróba, a vásárlás nyolc euróba kerül, filmtől és felbontástól (SD/HD) függően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról