Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 4. 12:31

4 terabájtos vállalati merevlemez a Hitachitól

A Hitachi Global Storage Technologies, amely egy tavaly őszi ügylet óta már a Western Digital leányvállalataként működik, megkezdte az első 4 terabájtos, vállalati felhasználásra szánt merevlemez szállítását.

Bemutatta az iparág első 4 terabájtos kapacitású vállalati merevlemezét a Hitachi GST, amely már a Western Digital leányvállalata. A csúcsmodellben nem kevesebb mint 5 tányér pörög percenként 7200-as fordulattal, a cache kapacitása 64 megabájt, a merevlemez interfésze pedig 6 Gbps sebességű SATA. A vállalat 8 ms véletlen pozicionálási időt, 171 MB/s folyamatos adatátviteli sebességet és 11,4 wattos fogyasztást ad meg írás/olvasás alatt a termék adatlapján, de a diszket változatos energiatakarékossági funkciókkal is ellátták, így képes akár fordulatának csökkentésére és a fogyasztás mérséklésére.

Noha az előző generációs 7K3000 családhoz képest a továbblépés "mindössze" a kapacitás növekedése, ne felejtsük el, hogy a 33 százalékos bővülés vállalati környezetben milyen előrelépést jelent. A teljesítményigényes feladatokra a cégek a gyors 10-15 ezer fordulaton pörgő diszkek mellett egyre több SSD-t is csatasorba állítanak, ezzel párhuzamosan azonban terjednek az olcsób SATA diszkeket munkára fogó tárolók is, mivel ezekkel jobb ár-kapacitás és fogyasztási mutatók érhetők el. A legnagyobb kapacitású diszkeket elsősorban olyan területeken vetik be a cégek, ahol a tárolt adatok mennyisége nagy és a hozzáférés sebességével szemben támasztott elvárásokat felülírják a költséghatékonysági szempontok. Ezek tipikusan a médiatárolás és -feldolgozás, adattárház és adatbányászat, cloud tárolás, valamint a fájlkiszolgálás (NAS).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Ultrastar 7K4000 diszkeknél átlagosan 2 millió üzemórás hibamentes működést (MTBF) ígér a gyártó, amely 5 év garanciát ad a termékre. A 7K4000 sorozat ún. Advanced Format meghajtó, amely a szokásos 512 helyett 4096 bájtos szektormérettel dolgozik. Az Ultrastar 7K4000 termékcsaládban a 4 terabájtos csúcsmodell mellett 3 és 2 terabájtos diszk is megtalálható. A diszkek egyelőre csak korlátozott számban érhetők el, árakat a vállalat nem közölt.

a címlapról