Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 4. 12:31

4 terabájtos vállalati merevlemez a Hitachitól

A Hitachi Global Storage Technologies, amely egy tavaly őszi ügylet óta már a Western Digital leányvállalataként működik, megkezdte az első 4 terabájtos, vállalati felhasználásra szánt merevlemez szállítását.

Bemutatta az iparág első 4 terabájtos kapacitású vállalati merevlemezét a Hitachi GST, amely már a Western Digital leányvállalata. A csúcsmodellben nem kevesebb mint 5 tányér pörög percenként 7200-as fordulattal, a cache kapacitása 64 megabájt, a merevlemez interfésze pedig 6 Gbps sebességű SATA. A vállalat 8 ms véletlen pozicionálási időt, 171 MB/s folyamatos adatátviteli sebességet és 11,4 wattos fogyasztást ad meg írás/olvasás alatt a termék adatlapján, de a diszket változatos energiatakarékossági funkciókkal is ellátták, így képes akár fordulatának csökkentésére és a fogyasztás mérséklésére.

Noha az előző generációs 7K3000 családhoz képest a továbblépés "mindössze" a kapacitás növekedése, ne felejtsük el, hogy a 33 százalékos bővülés vállalati környezetben milyen előrelépést jelent. A teljesítményigényes feladatokra a cégek a gyors 10-15 ezer fordulaton pörgő diszkek mellett egyre több SSD-t is csatasorba állítanak, ezzel párhuzamosan azonban terjednek az olcsób SATA diszkeket munkára fogó tárolók is, mivel ezekkel jobb ár-kapacitás és fogyasztási mutatók érhetők el. A legnagyobb kapacitású diszkeket elsősorban olyan területeken vetik be a cégek, ahol a tárolt adatok mennyisége nagy és a hozzáférés sebességével szemben támasztott elvárásokat felülírják a költséghatékonysági szempontok. Ezek tipikusan a médiatárolás és -feldolgozás, adattárház és adatbányászat, cloud tárolás, valamint a fájlkiszolgálás (NAS).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Ultrastar 7K4000 diszkeknél átlagosan 2 millió üzemórás hibamentes működést (MTBF) ígér a gyártó, amely 5 év garanciát ad a termékre. A 7K4000 sorozat ún. Advanced Format meghajtó, amely a szokásos 512 helyett 4096 bájtos szektormérettel dolgozik. Az Ultrastar 7K4000 termékcsaládban a 4 terabájtos csúcsmodell mellett 3 és 2 terabájtos diszk is megtalálható. A diszkek egyelőre csak korlátozott számban érhetők el, árakat a vállalat nem közölt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról