Szerző: Koi Tamás

2009. november 12. 10:32

Az egyetemeknek nem kell a Kindle

Az Amazon új könyvolvasója ugyan sikeres kereskedelmi termék, de egyelőre nincs helye az oktatásban, legalábbis így vélekednek két neves amerikai egyetem vezetői.

Az Amazon a Kindle DX megjelenésekor közölte, hogy néhány amerikai felsőoktatási intézménnyel és kutatóbázissal karöltve pilot projekteket kezdeményez azért, hogy a könyvolvasót mielőbb lehessen oktatási segédeszközként használni. Az elképzelések szerint az egyetemi, főiskolai jegyzeteket a hallgatók az Amazon elektronikus könyvolvasóján vihetnék magukkal, ami egyrészt kényelmesebb lenne a számukra, másrészt hosszabb távon környezetbarát megoldást jelenthetne.

Két amerikai felsőoktatási intézmény, a Wisconsini Egyetem és a Szirakúza Egyetem vezetése szerint ennek még nem jött el az ideje, a Kindle DX a jelenlegi formájában egyelőre nem helyettesítheti az egyetemi jegyzeteket. Az oktatási intézmények a könyvolvasó \"hiányos funkciói\", illetve elsősorban a vakokat és gyengénlátókat támogató lehetőségek hiányosságai miatt mondtak nemet az eszközre.

A Kindle 2-ben megjelent könyvfelolvasó funkció ellen több kiadó és szerző is tiltakozott, mondván a hangosköny-lehetőségért cserébe külön jogdíj járna. Ezzel szemben a hátrányos helyzetűeket védő amerikai szervezetek szerint a felolvasónak igenis helye van minden elektronikus könyvolvasóban, a gyengénlátók és más, tanulási zavarokkal (például dislexia) küzdő hallgatók számára előnyös lehet ez a funkció.

A Vakok Nemzetközi Intézete szerint helyes döntést hozott a két egyetem, amikor a korlátozott felolvasófunkcióra hivatkozva elutasította a Kindle szélesebb körű használatát az intézményekben. A szervezet álláspontjában kifejtette, az elektronikus könyvolvasók alapvetően komoly lehetőséget jelentenek az oktatás számára, de addig, amíg a Kindle DX felületét nem tudják kezelni a vakok, addig nem lenne szerencsés kötelező jelleggel bevezetni.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 17:40

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.