:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 10. 16:44

Rekord mértékű a mobil szélessáv térnyerése

Rendkívül dinamikus mértékben nő a mobil szélessávú szolgáltatások ügyfélbázisa, tavaly havonta átlagosan 5,5 millió új szerződést kötöttek az előfizetők világszerte, ma ez a szám 9 millió.

A több száz operátor által alkotott szervezet, a GSM Association (GSMA) friss felmérése szerint a növekedés motorját jelenleg Európa és az ázsiai térség adja, mindkét régióban havonta hárommillió új mobil szélessávú internetelérésre vonatkozó szerződést kötnek a szolgáltatók és az ügyfelek. Észak-Amerikában ehhez képest mérsékelt növekedéssel, havonta átlagosan 1,3 millió új ügyféllel bővül a piac.

A szervezet becslése szerint még idén legalább 27 millió új mobilinternet-szerződés születik világszerte, a legtöbbet ezek közül várhatóan Afrikában, Kelet-Európában és Amerikában kötik majd. Az összesített adatok szerint jelenleg 321 HSxPA-mobilhálózat üzemel 120 országban - ezek közül 285 kereskedelmi céllal működik, 167,5 millió ügyfelet kiszolgálva. A hálózatot a legkülönfélébb rendeltetésű és formátumú eszközökkel használják az előfizetők: a GSMA szerint körülbelül ezerhatszáz féle mobiltelefon, kártya- vagy USB-s modem, notebook képes ma HSxPA-kapcsolat létesítésére.

Az operátorok a dinamikusan bővülő ügyfélbázis és a változó felhasználási szokásoknak köszönhetően egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak gerinchálózatukon. A trendeket figyelembe véve kijelenthető - áll a GSMA közleményében -, hogy 2014-re egy mobileszköz átlagosan egy hónap alatt fog annyi adatot forgalmazni, mint 2008-ban 12 hónap alatt. Az előrejelzés szerint az adatforgalom kétharmadát a hagyományos internetelérés adja majd, a fennmaradó egyharmadot pedig a zene- és videostream-szolgáltatások adják.

A szolgáltatók közben a hálózat továbbfejlesztését ígérik, mind a maximálisan elérhető sávszélesség, mind a kapacitás terén. Előbbi kapcsán már most tapasztalható előrelépés több operátornál, a 28 Mbps, vagy annál akár nagyobb elméleti letöltési sávszélességet HSPA+ technológiát már 56 szolgáltató vezette be hálózatán világszerte, ezekből 28 már kereskedelmi szolgáltatásként üzemel.

Itthon még csak tesztelik a gyorsabb letöltést ígérő technológiát: a Vodafone november elején jelentette be, hogy a tesztek jól haladnak, a bevezetés céldátumát azonban egyelőre nem jelölték ki a cégnél. Abban minden szolgáltató egyetért, hogy a 3G-s és a jövőbeni 4G-s hálózatok kiépítéséhez hatékonyabb frekvenciagazdálkodásra lesz szükség. Ennek egyik mérföldköve volt az új GSM-keretirányelv idén nyári elfogadása, mely lehetővé teszi az európai szolgáltatók számára, hogy idóvel a 900 MHz-es frekvenciasáv bizonyos spektrumait is felhasználják mobil szélessávú szolgáltatások nyújtásához.

Az ENSZ telekommunikációs szervezete, az International Telecommunications Union (ITU) szerint év végére a mobil szélessávú előfizetések száma eléri a 600 milliót, azaz többen interneteznek majd mobiltechnológia segítségével, mint vezetékes hálózaton, amelyet év végére a becslések szerint 500 millióan használnak majd. A régiók közti jelentős különbségekre is rámutat az ITU: míg Afrikában ezer lakosra egy vezetékes szélessávú előfizetés jut, addig Európában ugyanez a szám eléri a kétszázat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.