Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 4. 15:52

A high-end felé tör a Microsoft SQL Server

2010 közepén érkezik a SQL Server 2008 R2, amely nem csak új képességeket és két teljesen új verziót, hanem magasabb árakat is hoz majd. A Microsoft célja láthatóan az Oracle egyeduralmának megtörése a relációs adatbázisok piacán.

Novemberben érkezik a Microsoft SQL Server 2008 R2 második technológiai előzetese (CTP, community technology preview), amely már a végleges változatba szánt összes képességet tartalmazza - jelentette be a Professional Association for SQL Server (PASS) Summit rendezvényen Ted Kummert, a vállalat üzleti platformokért felelős alelnöke.

A SQL Server fejlesztésének fókuszában jelenleg az üzleti intelligencia áll, ennek jegyében a szoftvert olyan képességekkel vértezték fel, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival. Az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzleti intelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

A SQL Server 2008 R2 bevezeti az ún. data-tier alkalmazás fogalmát, amely gyakorlatilag az adatbázist, táblákat, tárolt eljárásokat tartalmazza magában a Visual Studio projektsablonban annak érdekében, hogy az alkalmazás telepítéséhez szükséges összes információ és feltétel egy helyen elérhető legyen, ezáltal az alkalmazást a lehető leggyorsabban lehessen telepíteni vagy éppen frissíteni.

Új változatok

A Microsoft egyúttal azt is közölte, két új változat is érkezik majd a SQL Serverből, a Datacenter Edition, illetve a Parallel Data Warehouse Edition. A Datacenter Edition az Enterprise változatra épül, azonban olyan képességekkel bővíti ki azt mint például az \"Application and Multi-Server Management\", amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy több SQL Serverből álló környezeteket központilag menedzseljenek, egyetlen panelen figyelemmel kísérve az egyes adatbázisok és alkalmazások teljesítményét és a szerverek terheltségét, kihasználtságát.

További újdonság a Datacenter Editionben a StreamInsight kódnevű technológia, amelyet kimondottan a valós idejű adatmonitorozásra fejlesztettek ki. Számos iparágban (pl. gyártás, pénzügy, kereskedelem) szükség lehet egy folyamatos adatáram elemzésére anélkül, hogy ezeket tárolni kellene. A StreamInsight lényegében az adatbányászatra és -elemzésre szolgáló lekérdezéseket engedi rá a valós idejű adatfolyamra.

A másik új verzió, a SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse Edition nem kerül majd kereskedelmi forgalomba, csak hardverrel együtt lehet megvenni. Ez, a korábban \"Madison\" néven fejlesztett termék a DatAllegro megvásárlásával megszerzett technológiákat tartalmazza és kimondottan hatalmas, több tucat vagy több száz csomópontot tartalmazó, akár petabájtos méretű adattárházak építésére szolgál. A Microsoft mellé számos jelentős szervergyártó felsorakozott, köztük az IBM, a Dell, a HP és a Bull.

A távolban Microsoft-alapú adatbányászati megoldások képei rajzolódnak ki, ahhoz hasonlóak mint amiket a Teradata kínál, vagy éppen az Oracle-féle Database Machine. Az új SQL Server a korábbiaknál sokkal jobban skálázható, akár 256 logikai processzort is képes kezelni, ami csak elsőre tűnik soknak, hiszen mire a szoftver megjelenik, az Intelnek már alighanem lesz nyolcmagos Xeon processzora. A Microsoft SQL Server 2008 R2 várhatóan 2010 első felében debütál, alighanem az Office 2010-zel együtt.

Új árak

A redmondi vállalat a SQL Server 2008 R2 extra képességeit láthatóan nem adja ingyen, az egyes változatok árai jelentősen növekedtek. A hivatalos árlista szerint a SQL Server 2008 R2 Standard verzió processzoronként 7500 dollárba kerül, ez 1500 dolláros drágulást jelent. Az Enterprise változat 3800 dollárral drágul processzoronként, és így 28800 dollárba kerül. A Datacenter ás a Parallel Data Warehouse 57000 dollárba kerül egy CPU-ra. A vállalat azzal indokolja az áremelést, hogy a SQL Server ára a 2005-ös verzió óta változatlan volt.

A Gartner egyik elemzője szerint \"ideje volt\", hogy a Microsoft megemelje a SQL Server árát, amely még így is látványosan olcsóbb az Oracle-nél, ráadásul továbbra is processzoronként (foglalatonként) történik az árazás, nem pedig magonként, mint az Oracle esetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról