Szerző: Koi Tamás

2009. október 28. 09:40

Húszezer SIM-kártyát adott ajándékba a Vodafone

Hatalmas mennyiségű SIM-kártyát osztogatott tegnap, illetve a napokban a Vodafone Budapesten és több vidéki városban. A kártyákat a Metropol ingyenes hírújság mellékleteként nyomták a járókelők kezébe.

A tizedik születésnapját ünneplő szolgáltató promóciója az eddigi legnagyobb ilyen jellegű akció volt az országban: Bár az operátorok az elmúlt egy-két évben bőkezűen osztogatták a pre-paid csomagokat, most a felhasználónak gyakorlatilag semmit nem kellett csinálnia ahhoz, hogy megkapja a kártyát, melyet teljes értékű Vitamax SIM-ként lehet használni bármilyen független, vagy Vodafone-hoz kötött mobilkészülékkel.

Információink szerint a szolgáltató összesen húszezer darab Vitamax-csomagot terített az országban kedden. Ebből tízezer Budapesten, tízezer pedig vidéki nagyvárosokban, köztük Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Veszprémben, Kaposvárott, Székesfehérváron, Pécsen, Szegeden, Egerben és Szombathelyen találhatott gazdára. A \"standard instant SIM\" jelzéssel ellátott promóciós SIM csomag 500 forintnyi lebeszélhető összeget tartalmaz, illetve tízezer hálózaton belül elküldhető SMS-t - utóbbit csak akkor, ha a felhasználó aktiválja a kártyát, majd november 15-ig legalább háromezer forintot rátölt.

A három magyarországi mobilszolgáltató a múltban egyaránt kivette a részét a hasonló promóciókban, azaz a cégek lényegében ingyen, vagy minimális ellentételezésért cserébe adták oda az ügyfeleknek a feltöltőkártyás csomagokat. Ez összességében jelentősen torzította a hazai piac méretét és azon belül a szolgáltatók részesedését tükrözni próbáló statisztikákat.

A jelenség idén csúcsosodott ki, amikor az ajándékba adott SIM-ek lejártak, illetve az előfizetők a válság miatt racionalizálták telekommunikációs költéseiket. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szeptemberi gyorsjelentése szerint idén eddig soha nem látott mértékű ügyfélszám-eróziót tapasztalhattak a szolgáltatók: az év első kilenc hónapjában 558 ezer szerződés szűnt meg - ezek nagyobb része pre-paid kártyára vonatkozott.

A Vodafone egyébként a három hazai mobilszolgáltató közül egyedüliként új előfizetéses ügyfeleinél szerződéskötés során mind a mai napig kötelező jelleggel hitelképességi vizsgálatot ír elő, korábban pedig a legtöbb esetben (utólag visszatérített) letét befizetéséhez kötötték a szerződéskötést a szolgáltatónál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról