Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 28. 10:00

Továbbra is szenvedi a válságot az SAP

A várakozásoknál gyengébb eredményekkel zárta a harmadik negyedévet a legnagyobb német szoftvergyártó. Az SAP az egész éves kilátásait is megvágta, ügyfelei a recesszió miatt továbbra sem költenek.

A harmadik negyedévben 9 százalékkal 2,5 milliárd euróra csökkent az SAP forgalma, ahogy az új szoftverlicencek értékesítése közel harmadával zuhant, a szoftver- és szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatási árbevétel pedig 3 százalékkal esett, mivel a támogatásból származó forgalom növekedése nem tudta ellensúlyozni az új licenceladások meredek zuhanását A vállalat nyeresége ennek ellenére 435 millió euróra emelkedett, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg. A profit a tavaly elkezdett költségtakarékossági program eredménye, amelynek eredményeképp a működési költségek éves szinten 11 százalékkal csökkentek.

\"A harmadik negyedévben a szoftverek és kapcsolódó szolgáltatások árbevétele elmaradt a várakozásainktól, mivel a fejlődő piacokon és Japánban különösen nehezek voltak a piaci körülmények\" - mondta az eredmények kapcsán Werner Brandt, az SAP pénzügyi vezére. \"Noha már látunk a stabilizációra utaló jeleket, a piaci viszonyok továbbra is nehezek.\" A szoftvervállalat éves kilátásait is csökkentette, idén másodszor. A legújabb előrejelzés szerint a tavalyi 8,62 milliárd euróról 6-8 százalékkal csökken idén a szoftverek és kapcsolódó szolgáltatások árbevétele. Júliusban a cég még csak 4-6 százalékos csökkenést várt.

Az SAP legnagyobb ellenfele az üzleti szoftverek piacán az Oracle. Az amerikai rivális az elmúlt években folyamatos akvizíciókkal terjeszkedett, amelynek köszönhetően még a recesszió idején is jól tartotta magát. Európában az Oracle üzleti alkalmazásokból származó forgalma 3 százalékkal bővült a legutóbbi negyedévben, míg Észak-Amerikában az Oracle-alkalmazások 8 százalékos bővülést produkáltak.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.