:

Szerző: Bányai György

2009. október 26. 14:58

Érdekes a Pentax kisszériás, tarka K-x tükörreflexese

A Pentax mindössze 100 darabot készít a színes burkolattal \"megáldott\" tükörreflexes fényképezőjéből.

A Pentax K-x tükörreflexes fényképezőgépe eddig sem csak feketében volt megvásárolható, a vidámabb, illetve a merészebb lelkületű vásárlók a fekete mellett akár metálkék, vagy akár rikítópiros színben is választhatták. Páran emlékeznek a kedves olvasók közül, a Volkswagen is kínált tarka gépkocsikat, a gyártó kisszériás Golf és Polo modelljei szinte az összes választható színt felvonultatták, más színűek voltak az ajtók, a motorháztető és természetesen a sárvédők is. És a limitált kiadású modellek egytől-egyig el is keltek, hazánkban is fut pár darab belőlük.

\"\"

A Pentaxnál egy kicsit azért más a helyzet, hiszen a K-x inkább egy komolyabb egyterű, mint egy alsókategóriás személyautó, ám száz vevő biztos lesz a világon, aki őrjöngeni fog érte. A gép mellé a Pentax mellékeli a Korejanai 256 megabájtos USB-kulcsot, mely robotformája mellett inkább színválasztékával adta a tükrös váznak a megjelenéshez az alapot.

A belépőszintű tükörreflexes kínálatba illeszkedő, friss fejlesztésű 12,4 megapixeles CMOS-szenzorral szerelt fényképező a szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelmet sem nélkülözi, a képek igen széles érzékenység-tartományban, ISO 200 és ISO 6400 között készíthetők, de a két szélsőérték ISO 100-ra, illetve ISO 12800-ra is kiterjeszthető. A gép hátoldalán 2,7 hüvelykes kijelző található, mely élőkép-üzemmódban is használható. A K-x 720p felbontású videók felvételére is képes, a klipek másodpercenként 24 képkockából állnak.

A 11 fókuszponttal rendelkező fényképező sorozatfelvételi üzemmódja is kiemelkedő, 4,7 képpel terheli az SD/SDHC memóriakártyákat másodpercenként. A 100 ezer kép elkészítésére tervezett zárszerkezettel 1/6000 másodperces záridő is beállítható. A fényképező képfeldolgozó processzorból is újat alkalmaz, a PRIME II lapka a korábbinál jobb minőséget és magasabb színhűséget ígér. A fényképezővel egyébként HDR-felvételek is készíthetők, a gép maga rakja össze a kiterjesztett dinamikatartományú képet, három egymás után, eltérő beállítás mellett exponált fotóból. A gép egyébként az áramellátás terén pentaxos hagyományokat követ, a működésért 4 darab ceruzaakkumulátor gondoskodik, melyek 1900 képre is elegendőek lehetnek. A tarka fényképezőgép az egyszerű fekete változatnál csak 30 dollárral kerül többe, érte 880 dollárt kell kifizetni, bár mi inkább nem állunk be a sorba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.