:

Szerző: Koi Tamás

2009. október 22. 12:43

Kihirdették az új GSM-irányelvet

Kedden az Európai Unió hivatalos lapjában is megjelent az európai GSM-frekvenciák adatforgalmazás céljából történő használatát elősegítő szabályozási alaprendszer, az úgynevezett GSM-irányelv új változata.

Az eredeti, 1987-ben született irányelv a 900 MHz-es sávot csak a GSM rendszerek számára tartotta fenn, de a technológiai fejlődés, a szélesebb sávú rendszerek (UMTS és más földfelszíni technológiák) használata iránti növekvő igény, kikényszerítette a sáv gazdaságosabb hasznosítását. Az új irányelv mindazon technológiák és szolgáltatások használatát lehetővé teszi, amelyek nem okoznak zavart a GSM és UMTS mobilkommunikációs szolgáltatásban.

Az új szabályozás az európai törvényhozás reményei szerint jelentősen élénkítheti majd a versenyt a kontinens távközlési piacán, elősegíti a mobil szélessávú szolgáltatások gyorsabb térnyerését, valamint akár 1,6 milliárd eurós megtakarítást is hozhat az ágazat számára, mivel az alacsonyabb frekvenciasávok használata következtében csökkennek a hálózatok kiépítésének és üzemeltetésének költségei.

A GSM-irányelv reformjára 2008 novemberében tett javaslatot az Európai Bizottság. Az előterjesztés elsődleges célja az volt, hogy a mobiltelefonok számára kiosztott frekvenciákat más, fejlettebb technológiák - mindenekelőtt a harmadik generációs mobil szélessávú technológia (Universal Mobile Telecommunications System, UMTS) - alkalmazásához is igénybe lehessen venni. Az Európai Parlament májusban 578 szavazattal elfogadta a javaslatot, melyet a 27 uniós tagállam távközlési miniszterei július 27-én hagytak jóvá.

Az új irányelvvel egy időben tették közzé a Bizottság határozatát, amely előírja a 900 MHz-es és 1800 MHz-es sávokban üzemeltetett rendszerek műszaki összeférhetőségét. A nemzeti jogalkotóknak a kihirdetést követően hat hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendjükbe és a határozatot végrehajtsák, biztosítva ezáltal, hogy a GSM-frekvenciasávok ténylegesen nyitva álljanak a harmadik generációs technológiák előtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.