Szerző: Koi Tamás

2009. október 14. 09:14

Az Externetnél is megjelent az IPTV

Több hazai alternatív szolgáltató után az Externet is elindította internetalapú televíziószolgáltatását, azaz az IPTV-t. A szolgáltatás műszaki hátterét ezúttal is a Magyar Telekom nyújtja.

Az Externet szolgáltatása ezért alapjaiban nem tér el lényegesen a Nord Telekom, az Enternet, a Datanet, az Interware és a T-Home IPTV-jétől. A rendszer alapját itt is az ADSL-kapcsolat adja, a technikai eszközök (vezetéknélküli hálózati elosztó és beltéri egység) is egyeznek, csupán a vevőegység menüje tér el egymástól, illetve a csatornakínálat. Az Externet előfizetői különböző csomagokban összesen több mint 80 csatornát nézhetnek.

Az IPTV-szolgáltatás általánosságban olyan kényelmi extrákat kínál az előfizetőknek, melyek feleslegessé tehetik a papíralapú műsorújságokat, illetve adott esetben a videomagnót vagy a DVD-felvevőt is nélkülözhetővé teszik. Az ügyfélhez kihelyezett beltéri egység rögzíti az élő adást a merevlemezére, a műsor megállítható, visszatekerhető, és - akár programozottan - rögzíthető is. Az elektronikus műsorújság a legtöbb csatornánál részletes információkkal szolgál a műsorok tartalmáról és a stábról, a fontosabb adatokat kereshető rendszerbe szervezi a felület.

Az Externet összesen négy alapcsomagot és kilenc minicsomagot kínál előfizetőinek, a 28 csatornát tartalmazó Univerzum csomagért 2590, a 41 csatornát nyújtó Univerzum+ csomagért 3290, a 48 csatornás Univerzum++ -ért 3610, a 62 csatornából álló Extráért pedig 4910 forintot kell fizetni. Az előfizetők számára online videotéka is rendelkezésre áll, melyből 200 és 700 forint közti kölcsönzési díj fejében tölthetők le filmek, amelyeket 6-24 órán belül többször is meg lehet nézni.

Internetalapú televíziós szolgáltatást elsőként a Magyar Telekom indított hazánkban T-Home márkanéven - később ez lett a cég összes lakossági vezetékes szolgáltatásának a márkája. A 2006-ban startolt technológia eleinte számos gyermekbetegségtől szenvedett, az előfizetők száma pedig a kényelmi szolgáltatások és a versenyképes ár ellenére nem gyarapodott. A cég a tavalyi márkastratégia-váltásával komolyabb szerepet szánt az IPTV-nek, valamint nyáron nagykereskedelmi konstrukcióban is bevezette a piacra a szolgáltatást. A Magyar Telekom IPTV-ügyfeleinek száma ma becslések szerint meghaladja az ötvenezret.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 21:46

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!