Szerző: Koi Tamás

2009. október 13. 09:58

Éppen csak mobillal nem használjuk a mobilnetet

A lakosságra levetítve arányaiban sokan használják Magyarországon a mobilinternetet, de a felhasználási mód egyelőre meglehetősen konzervatív - derül ki a GKIeNET kutatásából.

A T-Home és a T-Mobile által szponzorált felmérés a már jól ismert trendet erősíti meg: Magyarországon 2009 első felének végén az internetelőfizetések száma meghaladta a 2,4 milliót, a növekedés motorja pedig a mobilinternet volt. A mobil szélessávú internetelérés hazai terjedéséhez elsősorban a számítógépek, azon belül is a noteszgépek árának csökkenése járult hozzá jelentős mértékben.

Ma nemcsak hazánkban, hanem világszerte a legnépszerűbb, leggyorsabban növekvő internetelérési technológia a mobilnet - a lakosság arányát tekintve a technológiai szinten abszolúte úttörő Japánban veszik igénybe a legtöbben ezt a szolgáltatást, Európában pedig Nagy-Britannia - ahol jelenleg öt mobilszolgáltató versenyez az ügyfelekért - jár élen a mobilnet lakossági penetrációját tekintve. A statisztikák szerint hazánkban tavaly év végén a lakosságszámhoz arányítva már többen vettek igénybe mobilinternetet, mint Norvégiában és Kínában (igaz, az ázsiai országban a társadalomszerkezet egészen más, mint az európai államokban).

\"\"
Forrás: GKIeNET, a Gartner, ITU, comScore és nemzeti statisztikai hivatalok adatai alapján

A GKIeNET tanulmánya szerint Magyarországon a mobilinternet-szolgáltatást leggyakrabban még adatkártya használatával veszik igénybe (79%). A mobiltelefon modemként való használata kevésbé elterjedt (21%) – a mobiltelefon kijelzőjén pedig a mobilinternetezők mindössze 14 százaléka szokott böngészni. Az előfizetők 86 százaléka jelenleg csak egyetlen módon használja a technológiát, míg a legkevésbé jellemző kombináció (6%), hogy az adatkártyával történő internetezés mellett a mobiltelefonon, annak képernyőjét használva is böngészik a világhálót.

Magyarországon az NHH adatai szerint a nyáron nagyjából 12 millió mobilelőfizetést regisztráltak, erre körülbelül 700 ezer mobilinternet-kapcsolat jutott. Egy október elején publikált kutatás szerint egyébként világelsők vagyunk a mobilinternet bizonyos minőségi mutatóit (letöltési- feltöltési sebesség, késleltetés) illetően, a szolgáltatók tehát látszólag felkészültek a növekvő ügyfélbázis kiszolgálására.

Az ARCchart egyéni felhasználók mérései alapján készített kimutatása szerint a legjobb minőségű szolgáltatást a magyarországi T-Mobile nyújtja a világon, de még a szolgáltató is kiemeli, hogy a mobilinternet minőségi mutatóinak mérése rendkívül bonyolult, összetett feladat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról