Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 9. 13:31

Tízmillióra büntette a DIGI-t az NHH

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 10 millió forintra bírságolta a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft-t, mert a társaság Miskolcon úgy hirdette szélessávú internetcsomagjait, hogy a fogyasztókat nem tájékoztatta a garantált le- és feltöltési sebességről, csak a legmagasabb elméleti maximum értékeket szerepeltette.

Tavaly december óta, egy NHH-határozatot követően, minden internetszolgáltatónak, platformtól függetlenül, a hirdetéseiben, információs anyagaiban és az általános szerződési feltételek között is fel kell tüntetnie a maximum elérhető sávszélesség mellett a minimum garantált értékeket is. Az előírás lényege, hogy a felhasználók jobban átláthassák az ajánlatokat, illetve, hogy véget vessen a főként az ADSL-, illetve a mobilinternet-szolgáltatók nagyotmondásának.

Az NHH az elmúlt közel egy évben folyamatosan figyelemmel kísérte a hirdetéseket és a vállalatok kommunikációját. A DIGI is ennek az ellenőrzésén akadt fenn, így a mostani esettel együtt már negyedik alkalommal fedezett fel a Hatóság szabálytalan hirdetési gyakorlatot. Az NHH közleménye szerint ennél sokkal rosszabb a helyzet az általános szerződési feltételek terén, ahol a jegyzett 275 szolgáltató közül 143-at vizsgáltak meg, de ezek közül mindössze két kisebb cég felelt meg teljes mértékben az előírásoknak.

A többi szolgáltató esetében leggyakrabban az volt a probléma, hogy vagy csak az ÁSZF-ben vagy csak a weboldalon volt megfelelő a tájékoztatás, bizonyos esetekben pedig egyik helyen sem. A szolgáltatókat ilyenkor az NHH figyelmezteti a jogsértésről, majd később újra ellenőrzi őket. Eddig 81 esetben történt utóellenőrzés, s 76 szolgáltatónak sikerült is kijavítani a hiányosságokat, a maradék 5 szereplő ellen pedig piacfelügyeleti eljárás indult.

Az NHH az ellenőrzések folytatása mellett a már vizsgált szolgáltatók tevékenységét is figyelemmel kíséri. Így került sor az eddigi legjelentősebb bírság kiszabására is, mivel a hatóság tudomására jutott, hogy a DIGI Kft. Miskolc nagyobb lakónegyedeiben olyan szórólapokat terjeszt, amelyeken a le- és feltöltési sebességgel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás nem felel meg az előírásoknak.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 20:07

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!