:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 9. 12:26

Az Intel az NVIDIA vesztét akarja

A weben terjedő híradásokat és spekulációkat követően nem sokkal az NVIDIA hivatalosan is megerősítette, hogy felfüggeszti az Intel platformra szánt chipsetjeinek fejlesztéseit, mivel az Intel ellehetetleníti a cég helyzetét, amit bíróságon vitatnak majd meg a felek.

Minden eszközzel

Úgy tűnik, a PC-piac jelenleg sokkal inkább az Intel és NVIDIA küzdelméről szól, semmint az AMD-ről. Hónapok óta keringtek értesülések a neten, hogy az NVIDIA chipset üzletágának jövőjével kapcsolatban súlyos problémák adódhatnak, miután a vállalat sehogy sem tudott egyezségre jutni az Intellel, hogy a processzorgyártó Nehalem generációs mainstream platformjának szánt chipsetek működéséhez szükséges technológiai licencekhez hozzájusson.

A vita az Intel Lynnfield/Clarkfield processzorokat és a chipsetet összekötő Direct Media Interface (DMI) licence körül zajlik, melyet az Intel nem ad át az NVIDIA-nak, így utóbbi nem tud a processzorhoz chipsetet piacra dobni, és megreked az Intel előző generációs, osztott adatbuszt alkalmazó processzorainál. A DMI nem új technológia, az Intel chipsetek északi és déli hídját kötötte össze eddig, most pedig a Lynnfield és az egyetlen chipre integrált Ibex Peak alaplapi vezérlő közti kommunikációért felel. A felek 2010-ben kezdik meg jogi vitájukat a bíróság előtt, addig az NVIDIA felfüggeszti az ilyen chipsetek fejlesztéseit.

\"Továbbra is fejlesztünk integrált megoldásokat az Intel FSB architektúrája számára. Bizonyosak vagyunk benne, hogy ezen piac előtt hosszú és egészséges út áll. Az Intel helytelen állításai miatt azonban, melyeket a vevők és a piac felé tett azzal kapcsolatban, hogy nem rendelkezünk a DMI buszhoz szükséges licencekkel, valamint a tisztességtelen üzleti taktikája miatt, lényegében lehetetlen számunkra, hogy piacra vigyünk chipseteket a jövőbeni [Intel] processzorok számára. Így amíg nem oldjuk meg ezt a kérdést a bíróság előtt jövőre, elhalasztjuk a DMI-s Intel processzorokhoz szánt chipsetekbe történő befektetéseket\" - írta nyilvános levelében Igor Stanek, regionális PR-menedzser.

A licencelés körüli vita üzletileg egyelőre nem jelent azonnali veszélyt az NVIDIA chipset üzletágára, hiszen a nemrég piacra került asztali Lynnfield és mobil Clarkfield processzorok egyelőre a piac kis szeletét képezik, térnyerésükkel jövőre azonban már súlyos bevételkieséssel kalkulálhat az NVIDIA. Bár a cég fejlesztéseinek fókusza egyáltalán nem a chipsetek, ennek ellenére a cég az elmúlt negyedévben egyedül itt tudott elérni számottevő növekedést, miközben a diszkrét GeForce-ok üzletei nagyot estek. A második negyedév során a vállalat forgalmának több mint 30 százalékát az nForce chipsetek és alaplapra integrált GeForce chipek adták, miután éves szinten 42 százalékkal 237 millió dollárra nőtt a forgalmuk.

Én vagy ő

Az NVIDIA-t ezzel lényegében ugyanaz a sors fenyegeti, mint amilyenre a VIA Technologies jutott évekkel ezelőtt. Emlékezetes, hogy ezredfordulóra igencsak erőre kapó tajvani céget az Intel jogi eszközökkel kezdte ki, kihasználva egy hasonló platform generációs váltást, mint amilyen a jelenlegi is. A Pentium 4 ugyanis újfajta buszrendszert használt, amire az Intel nem szándékozott licencet adni a VIA-nak, ennek ellenére a VIA igyekezett folytatni tevékenységét, de piaci pozíciói ettől kezdve erősen kopni kezdtek, mígnem kiszorult a chipset piacról, ami a vállalat elsődleges bevételi forrása volt.

A DMI körüli vita egyelőre nem lehetetleníti el az NVIDIA chipset üzletágának növekedését sem, ugyanis az Intel például továbbra is adatbuszos architektúrát alkalmaz a netbookokban. A vállalat hatalmas várakozásokat fűz ehhez a szegmenshez, mely lehetőséget teremt számára, hogy rést üssön az Intel pajzsán, saját maga ellen fordítva az Atomot. Az NVIDIA számára ugyanis az architekturálisan vérszegény felépítésű és rendkívül olcsó Atom lehetőséget ad, hogy a chipsetre helyezze át a hangsúlyt és a piac figyelmét, mégpedig azáltal, hogy az integrált GeForce-ok számítási erejével olyan felsőbb kategóriás képességekkel ruházza fel a rendkívül olcsó netbookokat, mint az 1080p videolejátszás, akár Flash konténerből, vagy a 3D-intenzív játékok.

A vállalat egyúttal közölte, hogy az Intel tevékenysége ellenére újabb termékeket készül piacra dobni a jövőben, és melyek ígérete szerint meg fogják lepni az egész ipart, olyan áttörést hoznak majd el. Ha az NVIDIA számításai helyesnek bizonyulnak, úgy jövőre az Intel szorítása ellenére is jelentős forgalomnövekedést érhetnek el az ultrahordozható notebookok segítségével.

A chipsetpiac elvesztése nem tenné tönkre az NVIDIA-t, mivel a VIA-nál sokkal diverzifikáltabb, a vita azonban stratégiai jelentőségű, hiszen a trendek azt mutatják, a jövőt az integrált megoldások uralják el, és egyre halványul a nagyteljesítményű diszkrét megoldások piaci szerepe. Az Intel ezzel a lépésével tulajdonképpen megkezdte az NVIDIA szisztematikus kiszorítását a piacról, miután az lényegében hadat üzent neki GPGPU fejlesztéseivel, vagyis a grafikus gyökerű processzorok általános célú feladatokra történő hasznosításával. Az NVIDIA következő generációs, Fermi kódnéven ismert architektúrája végképp egyértelművé tette, hogy az NVIDIA az Intel x86 piacainak nagy részét célba veszi, és lényegében meg akarja borítani az Intel és az x86 processzorok uralmát.

[+] Nem viccelt az NVIDIA: az Intel skalpjára hajt

Az Intel kiszorítási hadművelete a következő fokozatba kapcsol, mikor jövő év elején megjelennek a grafikus magot tokon belülre emelő Intel processzorok. Nyilvánvaló azonban, hogy hamarosan a netbookokat is eléri a fokozódó integráció, amit a kompakt és alacsony fogyasztásra tervezett formátum igényel is. Ezzel rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet az NVIDIA, hacsak nem talál ütőképes megoldást saját komplett, vagy egy VIA-val közös PC-platform piacra dobásával.

Ami a vállalat AMD platformos chipseteit illeti, a cég jelenléte itt is jelentős a belépő szegmensben, ugyanakkor az MCP61, mellyel képviselteti magát, már több mint hároméves, ami azt jelzi, hogy az ilyen irányú kutatás-fejlesztés eddig is marginális szerepre szorult már a cégnél. A vállalat állítása szerint még mindig ez a legnagyobb darabszámban fogyó chipset AMD processzorokhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.