Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 28. 15:14

Javult a HP-UX skálázódása és kezelhetősége

Megérkezett a HP UNIX operációs rendszerének legújabb frissítése. A 11i v3 Update 5 fókusza a biztonság, rendelkezésre állás és teljesítmény fokozása volt.

Magasabb biztonság

A HP-UX 11i v3 2009 őszi, Vantage kódnevű kiadása a vállalat UNIX platformjának szokásos, féléves ciklusokban történő továbbfejlesztésének következő lépcsőfoka. A Vantage elsődleges fókusza a biztonság szint emelésének megkönnyítése, a kötetszintű titkosítás mellett megjelent a fájlszintű titkosítás is, így a rendszergazdák nagyobb felbontással szabályozhatják a védeni kívánt adatok, dokumentumok körét. A HP állítása szerint a HP-UX ezzel az egyetlen UNIX platform a piacon, mely mindkettőt támogatja.

A Vantage segíti az adminisztrátorokat, hogy a hatósági előírásoknak és iparági gyakorlatoknak megfelelő biztonsági procedúrákat beállítsák, áttekintsék és jelentéseket készítsenek. A rendszer biztonsági szintjének kalibrálását segíteni hivatott Bastille immár a Center for Internet Security szempontjai mentén képes beállítani és ellenőrizni egy telepítést, és megfeleltetni a rendszert a Payment Card Industry elvárásainak. A Bastille ezúttal már a rendszer integráns részeként érkezik, és automatizáltan képes megerősíteni azt. A Vantage az olyan hatósági megfelelőségek auditálását is könnyíti, mint amilyen a Sarbanes-Oxley, és sablonokat is biztosít a riportokhoz. Mindezeken túl a Vantage új képességei közé tartozik a billentyűzet leütések és terminál kapcsolatok eseményeinek logolása is.

Javuló teljesítmény

Az új kiadás javít a NUMA-rendszerek teljesítményén, mégpedig a memórialokalitás további optimalizálásával, ami elsősorban a jelenleg üzemben lévő nagyobb, sokcellás Integrity vagy PA-RISC gépeken mutatkozik meg leginkább - a teljesítménybeli javulás százalékban kétszámjegyű is lehet. A LORA (Locally Optimized Resource Alignment) továbbfejlesztése az algoritmus javítása mellett egy új parancsot is magával hoz, mégpedig a loratune-t, mely a gép releváns hardver vagy szoftver konfigurációjának megváltozását követően újra optimalizálja a memóriában tárolt adatok elhelyezkedését. Fejlesztett ezenkívül a kernel ütemezőjén is a HP, ezt azonban ennél jobban nem részletezte.

A HP-UX NUMA-képességeinek és az ütemező javítása vélhetően már az Integrityk következő generációjára történő felkészülés része. Az Intel jövő év elejére ígéri az Itanium következő, újabb egy éves csúszást elszenvedett generációját, mely teljesen új rendszerarchitektúrát hoz magával, ahol minden processzorfoglalathoz saját lokális memória tartozik, ami immár egy cellán belül is NUMA-rendszereket eredményez, ezzel pedig megnövekszik az adatok lokalitása jelentette probléma, hiszen az adatok elhelyezkedésének képe még töredezettebb lesz. A Tukwila kódnéven ismert chip ráadásul négy processzormaggal rendelkezik, vagyis adott méretű szerverben megduplázódik az utasításszálak száma. Mindez növekvő kihívást jelent az operációs rendszer számára is.

Javult fájlrendszer I/O sebessége is, a cég szerint nem kevesebb mint duplájára, miután sikerült a fejlesztőknek megoldani, hogy a műveletek jelentette processzorterhelést megkerüljék, közelítve a meghajtók nyers teljesítményét. Szintén javult a Integrity VM-ek lemezműveleti és hálózati teljesítménye, mégpedig az Integrity VM 4.1 kiadásban debütált Accelerated Virtual I/O (AVIO) driverek megjelenésével. Drasztikusan javult a Veritas VxFS I/O-sebessége is, szintén duplájára, így az OnlineJFS esetében már közelíti a natív diszkteljesítményt. Természetesen a HP-UX számos alkotóeleméhez érkezett frissítés, többek közt megjelent az LTO5 szalagok és nagy sebességű USB 2.0 eszközök támogatása, a SCSI, SAS, Fibre Channel, és Ethernet driverek is jobb minőségű kódot kapnak a cég közlése szerint.

Rendelkezésre állás

A rendelkezésre állást hivatott javítani a Dynamic Root Disk (DRD) támogatása Serviceguard frissítésekhez. A jövőben nem csak egyedülálló gépek, hanem fürtök frissítéseit is ki lehet tesztelni klónokon, miközben az éles rendszer tovább fut, és probléma esetén is bármikor visszaállítható az eredeti állapot. A Dynamic Root Disk lehetővé teszi, hogy az operációs rendszerről egy snapshot készüljön, amelyet úgy módosíthat a felhasználó, hogy közben az éles rendszert nem kell leállítani, elegendő akkor újraindítani a szervert, amikor a patchelés befejeződött. Ha nem elégedett az eredménnyel, az adminisztrátor következmény nélkül visszatérhet a korábbi változathoz.

Megújult a Serviceguard Manager is, mely az felügyeletet kívánta megkönnyíteni a fürt topológiájának grafikus ábrázolásával, és lerövidíteni a menedzseléshez szükséges időt drag&drop módszerekkel. Megjelent a kizárólagosan IPv6 tartományban működő klaszterek támogatása is. A változások listáját az Update 5 Release Note tartalmazza, míg a saját szájíze szerint kiemelt változásokat összeszedte a HP itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról