:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 25. 15:11

Kinövi gyermekbetegségeit a hazai DVB-T szolgáltatás

A szolgáltatás egyéves születésnapjához közeledve lassan minden gyermekbetegségét kinövi az Antenna Hungária digitális földfelszíni sugárzású televíziós műsorszóró rendszere, a MinDig TV. A lefedettség és a szabadon fogható csatornák száma jelentősen nőtt idén, igaz, ezt az állapotot részben már tavaly el kellett volna érni.

Decembertől a hazai DVB-T hálózat üzemeltetési jogát 2008-ban elnyerő Antenna Hungária a jelenlegi négy adó mellett kilenc telephelyről kezdi meg a MinDig TV csatornáinak sugárzását. A szolgáltatás ezzel eléri az eredetileg vállalt 88 százalékos lakossági lefedettséget, jövőre pedig újabb adók bekapcsolásával 94 százalékra emelkedik a lefedettség. A lakossági elérés mellett most már a programkínálat is versenyképes, jövőre pedig a tervek szerint tovább nő mind a lefedettség, mind a repertoár, hangzott el a műsorszóró mai sajtótájékoztatóján.

Részletre vevő

Mindezek alapján nem véletlen, hogy az Antenna Hungária által szerződésben vállalt kedvezményes dekódervásárlási lehetőséghez csak most talált partnereket a cég: a digitális átállás egyik kiemelt kérdése volt annak a megoldása, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek minimális anyagi ráfordítással hozzájuthassanak az adás vételéhez szükséges dekóderhez. Egy, a MinDig TV sugárzás vételéhez szükséges, MPEG4-kompatibilis beltéri egység ára ma még több tízezer forint, 2012-től a földi sugárzású adások vételéhez pedig vagy egy ilyen set-top boxra, vagy MPEG4-es digitális tunerrel rendelkező televízióra lesz szükség.

\"\"

Azért, hogy a hátrányos helyzetű lakosság tájékozódáshoz-tájékoztatáshoz fűződő alkotmányos alapjoga ne sérüljön, a kormányzat a tavaly aláírt hatósági szerződésen keresztül kötelezte az Antenna Hungáriát legalább egy kedvezményes dekódervásárlási konstrukció bevezetésére. A feltételek szerint a beltéri egységhez való hozzáférést a mindenkori minimálbér egy százalékának megfelelő havi törlesztőrészlet árán kell biztosítani az arra rászorulóknak.

Az Antenna Hungária három partnerével, a finanszírozást végző Credigen Bankkal, a TechniSattal és a Best Byte kiskereskedelmi hálózattal karöltve szeptember 21-től kínál ilyen konstrukciót, melyet egy HD-adások vételére is alkalmas beltéri egység vásárlásához lehet igénybe venni. A négy cég által megalkotott konstrukció megfelel a szerződésben szabott feltételeknek, azaz az egyébként 30 ezer forintos listaáron kínált berendezéshez 715 forintos havi törlesztőrészlet árán lehet hozzájutni (60 hónapos részletfizetés esetén).

A hatóság még vizsgálgat

A honi digitális átállás kapcsán jelenleg is folyik a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) hatósági vizsgálata. A szervezet idén áprilisban közölte, hogy vizsgálatot indít, mely arra keresi a választ, kinek róható fel, hogy a digitális földi sugárzású televíziószolgáltatás nem a szerződésben meghatározott feltételek szerint indult el. A vizsgálat - noha a törvényben meghatározott rendelkezésre álló idő többszörösen is lejárt - még mindig nem ért véget, vélhetően azért, mert a hatóságnak többszöri adatszolgáltatásra kellett felszólítania a digitális átállásban érintett feleket, köztük az Antenna Hungáriát, illetve a közszolgálati rádiót és televíziót.

Az NHH többek közt a fentebb említett részletfizetési konstrukció hiányát, valamint a közszolgálati rádió és televízió szerepét vizsgálta, illetve vizsgálja az eljárás során. A MinDig TV tavaly decemberi indulásakor ugyanis a Magyar Televízió m1 és m2 csatornáinak, valamint a Magyar Rádió mindhárom közszolgálati csatornájának szerepelnie kellett volna a kínálatban, a műsorszóró azonban július 1-ig csak kísérleti sugárzásban továbbította az m1-et és az m2-t, a Magyar Rádióval pedig máig nem sikerült műsortovábbítási szerződést kötnie, az ehhez szükséges közbeszerzési eljárást ugyanis nemhogy nem zárta le, de ki sem írta a közszolgálati műsorszolgáltató. Bennfentesek szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy a tavalyi, digitális rádiózásról (DAB+) szóló pályázati eljárás végén a Magyar Rádió alulmaradt az Antenna Hungáriával szemben.

Bár a hatósági vizsgálat erre nem terjedt ki, az Antenna Hungáriának komoly fejtörést okozott a két országos kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 platformba integrálása. A kereskedelmi tévék diszkriminatív szerződési feltételekre hivatkozva az év elején bíróság elé citálták az Antenna Hungáriát, később azonban - alighanem egy a tematikus csatornák elindítására vonatkozó háttéralkunak köszönhetően - meglepő hirtelenséggel integrálták adásukat a MinDig TV-be.

Szükség van a tájékoztatásra

Az Antenna Hungária előtt álló legkomolyabb feladat így mostanra a lakosság tájékoztatása a digitális átállásról - melyről egyébként szintén rendelkezik a hatósági szerződés. A cég saját bevallása szerint igyekszik megfelelni ennek a kötelezettségének is, így a teljes átállási folyamatra előirányzott 350 millió forintos kommunikációs költséget már idén jóval átlépik: a teljes 2009-es médiaköltés eléri ennek az összegnek a kétszeresét. A Szonda Ipsos nemrég elvégzett reprezentatív felmérése szerint erre szükség is van, hiszen az érintettek közel fele nem is hallott a digitális átállásról, illetve ha hallott is, jó eséllyel fogalma sincs, mit kell tennie ahhoz, hogy 2012 után is nézhesse tévékészülékén a megszokott tévécsatornákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 00:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.