Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 25. 09:33

Extrém teljesítményű munkaállomás az SGI-től

Kompakt, irodai környezetbe is telepíthető, fürtözhető rendszert dobott piacra az SGI. A híres családnevet felvevő Octane III rugalmasan konfigurálható HPC-klaszterré vagy extrém teljesítményű vizualizációs munkaállomássá.

Az Octane III rendszer kompakt, magassága, szélessége és mélysége rendre 70, 32 és 66 centiméter, vagyis akár egy irodai asztal mellett is elfér. A gép csúcskiépítésben 10 darab kétfoglalatos node fogadására képes, melyeken Nehalem mikroarchitektúrájú Xeon 5500-as sorozatú processzorok találhatóak. Egy node 96 gigabájt memóriával szerelhető legfeljebb, és egy 2,5 hüvelykes SATA meghajtót fogadhat. A node-okat Gigabit Ethernet vagy Infiniband kötheti össze.

A gépbe tömhető számítási teljesítmény és a kompakt méret ellenére a vállalat állítja, hogy járása halk, legfeljebb surrogással lehet jellemezni, amihez az alacsony feszültségű Xeon L5520 chipek is hozzájárulnak, mivel fogyasztásuk legfeljebb 60 watt. A tápellátást legfeljebb négy darab 1 kilowattos modul biztosítja, vagyis az SGI által személyi szuperszámítógépként emlegetett rendszer névleges csúcsterhelése 4 kilowatt lehet, vagyis elvileg közel ennyi hőt kell a rendszernek halkan disszipálnia, ha teljesen kiépített rendszert vásárlunk.

\"\" A Xeon L5520 chipek órajele 2,26 gigahertz, négy maggal rendelkeznek, a magok órajelenként legfeljebb 4 lebegőpontos alapműveletet tudnak végrehajtani, vagyis egy chip teoretikus csúcsteljesítménye 36,3 Gflops 64 bites pontosságú műveletekből, egy csomópont 72,5 Gflopsra képes, egy komplett klaszter csúcsteljesítménye pedig 725 Gflops - valós mérnöki és tudományos számítások alatt természetesen ennek töredékét képes leadni. Olyan fejlesztőknek, akik HPC alkalmazásokat fejlesztenek, kétmagos Atom processzorral szerelt node-okkal konfigurált változat is elérhető, melyek így 38 szálig képesek tesztelni a skálázódást, de virtualizáció bevetésével e fölé is fel lehet menni természetesen.

Az SGI az új Octane-nel olyan piacot céloz meg, mely a hagyományos értelemben vett szuperszámítógépes vásárlók alatt van, ugyanakkor igényli a munkaállomásokkal vagy olcsó szerverekkel elérhető teljesítménynél lényegesen magasabb számítási kapacitásokat. A HPC-tapasztalatok hiánya miatt fontos, hogy a vásárlók számára minél egyszerűbb legyen a telepítés és a rendszer felállítása, akár külső segítség nélkül is. Az SGI ezért igény Windows Server 2008, HPC Server, Red Hat Enterprise vagy Novell SUSE Linux operációs rendszerekkel telepíti elő a gépeket, és mintegy 50 népszerű HPC alkalmazást támogat, melyeket a vevők maguk is képesek feltelepíteni. Az ár 8 ezer dollár körül indul, és ha a legnagyobbat konfigurációt akarjuk, akár a 100 ezer dollárt is megközelítheti.

A klasszikus klaszterezés mellett az Octane III vizualizációs munkaállomásként vagy szerverként is beüzemelhető. Ekkor egy kétfoglalatos szerverhez összesen 7 darab PCI Express bővítőkártyát csatlakoztathatunk, melyekből kettő x16, négy x8, egy pedig x4 konfigurációjú lehet - utóbbi tipikusan a RAID-vezérlőt fogadja. Az SGI QuadroFX professzionális grafikus kártyák mellett Tesla GPGPU gyorsítókat is kínál, melyből az x16 követelmény miatt azonban csak kettőt tehetünk a rendszerbe. További információ az Octane III honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról