:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 25. 09:06

Jön a Vodafone közösségi szolgáltatása, a 360

Korábbi ígéretéhez hűen év végén elindítja mobiltelefonos, gyártófüggetlen alkalmazás-piacterét a Vodafone. Az operátor egy komplex, közösségi alapokon nyugvó rendszerbe integrálja az áruházat, mely egyebek mellett zeneáruház és egy kiterjedt üzenetkezelő rendszer mellett működik.

A mobiltelefonokról és számítógépekről egyaránt elérhető Vodafone 360 szívét egy extra funkciókkal felvértezett, folyamatos szinkront biztosító névjegyzék adja, melyben a kapcsolatok összes elérhetősége egyszerre szerepelhet, beleértve a mobiltelefonszámot, az e-mail címet vagy a közösségi oldalakon tárolt profilokat. A Vodafone People-nak nevezett szolgáltatás kliensprogramja a cég közleménye szerint több mint száz mobiltelefonnal lesz kompatibilis a megjelenésekor, és kezdetben a Facebook közösségi szolgáltatással, valamint a Windows Live Messenger és Google Talk üzenetküldő rendszerekkel lesz kompatibilis. Későbbre Twitter, Hyves és studiVZ támogatást is ígér a cég.

Bár a részletek egyelőre nem ismertek, de térképszolgáltatás is kerül majd a repertoárba, a mobiltulajdonosok ezt a tájékozódáson kívül arra is használhatják majd, hogy megosszák ismerőseikkel a helyzetüket, valamint lássák, hogy tartózkodnak azok a barátok vagy családtagok, akik hozzájárultak a tartózkodási helyük közreadásához. A tartózkodási hely mellett a kapcsolatok különböző közösségi szolgáltatásokon közzétett státuszüzeneteit is megjeleníti majd a rendszer.

\"\"

A Vodafone 360 a mobiltelefonnal készített médiatartalmak tárolására és rendszerezésére is képes lesz, azaz a fotók feltölthetők a felhasználó saját tárhelyére. A szolgáltatáshoz tartozik egy piactér is - vélhetően ez ugyanaz a szolgáltatás, melynek megjelenését a Vodfaone májusban kürtölte világgá. A platformon már az induláskor több száz, különböző gyártók többféle készülékeivel kompatibilis alkalmazás lesz elérhető, emellett zenék és videók is szerepelnek majd a kínálatban.

A brit tulajdonú mobilcég szolgáltatása nem teljesen új keletű, hiszen több mobilgyártó (így például a Nokia és az Apple) is kínál olyan platformokat, melyekkel szinkronizálhatók a kapcsolatok, kezelhetők a médiatartalmak, illetve szinte mindegyik gyártónak van már saját alkalmazás-piactere. A Vodafone ugyanakkor az operátorok közül elsőként kínál ilyen, gyártófüggetlen szolgáltatást ügyfeleinek.

A cég két új telefont dedikál teljes egészében a Vodafone 360 szolgáltatásnak: a Samsung által gyártott készülékek teljesen egyedi menüt kapnak, melybe az összes új szolgáltatás integrálva lesz. A Vodafone 360 kliensprogram symbianos változata kezdetben négy Nokia mobilra kerül rá, a szolgáltatás bizonyos komponensei emellett a szolgáltató által forgalmazott legtöbb telefonról elérhetők lesznek.

A Vodafone 360 év végéig nyolc európai országban jelenik meg, jövőre pedig újabb országokkal bővül a lista. A cég sajtóközleményéből kiderül, hogy idén Magyarországon biztosan nem indul el a szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 00:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.