:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 22. 11:34

A Huawei mindenkit elsöpör a mobil szélessávú eszközök piacán

A mobil szélessávú végberendezések (USB-s, vagy kártyamodemek, terminálok stb.) piacán a jelek szerint nincs ellenfele a kínai Huaweinek. A cég idén szeptemberig összesen 60 millió ilyen eszközt szállított le partnereinek, független kutatások szerint a piac több mint fele a vállalat kezében van.

A húsz évvel ezelőtt alapított, olcsóbb termékeivel eleinte csak az anyaországban és a fejlődő országokban hódító Huawei mára gyakorlatilag minden olyan országban jelen van, ahol a mobil szélessávot, mint kommunikációs infrastruktúrát szélesebb körben használják. A cég 133 ország 315 operátorával áll szerződésben - a siker elemzők szerint részben a cég árpolitikájának köszönhető, mely különösen most, a romló gazdasági helyzet idején hajtotta a Huawei malmára a vizet.

A vállalat ugyanakkor több termékével is képes volt a konkurencia előtt piacra lépni, így például a jellegzetes formájú, itthon csak szappantartónak csúfolt E220 az első, valóban plug and play 3G-s modemje, mely a működéséhez szükséges szoftvert automatikusan telepítette a beépített memóriájából. Szintén világújdonságnak számított tavaly az E510-es típusjelzésű modem, mely a világon elsőként digitális tévétunert is tartalmazott.

A cég természetesen nem csak a lakossági szegmensben sikeres: egyre több operátor részesíti előnyben a Huawei bázisállomásait és mobilhálózati berendezéseit a tradicionális gyártók (Nokia Siemens Networks, Ericsson) termékei helyett. Így a Huawei egyik újdonsült stratégiai partnere lett nemrég a svéd TeliaSonera, mely a világon elsőként jelentette be, hogy megkötötte a beszállítói szerződéseit az induló, stockholmi és oslói 4G-hálózatokhoz. A svéd főváros hálózatához az Ericsson, a norvég fővároséhoz pedig a Huawei szállíthatja a kiépítéshez szükséges eszközöket.

A kínai beszállító kedvező árú mobilhálózati megoldásai és előfizetői végberendezései Magyarországon is népszerűek: a Vodafone Magyarország tavalyelőtt kötött együttműködési megállapodást a Huawei Technologies-szel, melynek eredményeként a telekommunikációs szolgáltató egy éven belül gyakorlatilag a teljes 3G-s infrastruktúráját lecserélte, így a Nokia Siemens Networks által szállított bázisállomásokat a Huawei megoldásai váltották a cégnél. A Huawei végberendezései (kártyamodemek és USB-s modemek) mindhárom hazánkban működő mobilszolgáltató kínálatában megtalálhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 05:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.