:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 21. 18:40

Megjött a Parted Magic új kiadása

Megjelent a Parted Magic 4.5-ös kiadása, mely elsősorban korábbi változatokhoz képest alacsonyabb memóriaigényével, DSL-kapcsolódási képességével, és javított Intel grafikus mag kompatibilitásával emelkedik ki.

A Parted Magic egy nyílt forrású projekt, melyet Patrick Verner fejleszt és tart karban. A PM egy specializált live Linux disztribúció, mely telepítés nélkül azonnal bootolható akár USB kulcsról, és elsősorban lemezparticionálási és karbantartási feladatokra született, ugyanakkor a mellékelt tucatnyi eszközzel  adatmentési és visszaállítási feladatokra is alkalmas lehet, ráadásul grafikus felületet ad és böngészhető vele a web is.

Az áprilisban megszületett 4.0 főkiadást követően gyorsan, szinte havi léptékben újabb és újabb alverziók születtek, és kevesebb mint fél év alatt eljutottuk a 4.5-ös változathoz. Ez a verzió frissített Xorg grafikus szervert és különböző Intel chipset meghajtókat hoz magával, melyeket indításkor lehet kiválasztani, így a PM a bootolás során telepíti azokat, ami vélhetően megoldja sokak problémáit az Intel videós rendszereken. A rendszerkép mérete még mindig csak 80 megabájt.

További újdonság, hogy az alapértelmezett RAM-ba töltődés memóriaigénye immár 192 megabájt mindössze, szemben a korábbi 256 megabájttal, valamint az alacsony memóriahasználatú boot opcióval mindössze 48 megabájttal is beéri, ami ideálissá teszi elavult gépek háttértárainak feltérképezésére - processzorból legalább Pentium (i586) osztályút követel meg. Ezenkívül számos csomagot frissített Verner, köztük a Linux kernelt, a GTK+ vagy openssl és openssh csomagokat is. Számos eszközzel bővült az NTFS fájlrendszerek kezelése, megjelent a BlueTooth protokollt támogató BlueZ is. További információ és letöltés a projekt honlapján.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról