Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Működésben az első LTE femtocella

Bizó Dániel, 2009. szeptember 21. 13:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A világ első LTE femtocella demonstrációját tartotta meg közösen a Nokia Siemens Networks és a China Mobile, állítják a felek. Az elképzelések szerint Kínában jövőre indulnak be az első LTE-hálózatok.

A femtocella kell, a femtocella jó

Az Nokia Siemens Networks (NSN) a China Mobile pekingi kutatási intézetének laboratóriumában mutatott be egy femtocella-prototípust, mellyel egy élő videofolyamot közvetített. A demonstráció műszaki paramétereit nem részletezte az NSN közleménye, annyit közölt, hogy a jelenleg tipikusan elérhető otthoni xDSL sebességet meghaladó átvitelt értek el. Az együttműködés sikere érdekében az NSN bővíti kínai kutatás-fejlesztési jelenlétét, hogy felkészüljön az LTE jövő évi bevezetésére. Érdekes módon a finn-német csapatnak hazai pályán sikerült csapást mérnie a Huaweire, mely ugyanakkor az NSN magpiacán, Európában halmoz sikert sikerre.

A femtocella az elmúlt évek során került be a szélesebb média figyelmébe, mint az egyre nagyobb sávszélességeket kínáló jövőbeni mobilhálózatok egyik építőeleme. Ahogyan neve is mutatja, a femtocella egy rendkívül miniatűr kiterjedésű mobilcella, melynek célja, hogy egy irodát vagy lakást be tudjon sugározni, vagyis feladata a beltéri mobillefedettség és hozzáférési kapacitás biztosítása, méghozzá egyszerűen, és a makrocellás megközelítésnél sokkal olcsóbban. A világ vezető operátorai szerint a femtocellák elengedhetetlenek lesznek a jövő mobilhálózataiban, hogy ésszerű keretek között tudják kiszolgálni az egyre növekvő igényeket. A Deutsche Telekom például tavaly egy femtocellát fejlesztő céget vásárolt fel.

A femtocella a pikocella néven ismert koncepció egy továbbgondolt, integráltabb formája, ahol a cellában már egy miniatűr bázisállomás is található, így lényegében egy komplett, önálló hozzáférési pontot kapunk, amire a femtocella eredeti neve, az access point base station is utal. A femtocella ráadásul önálló, a nagyobb mobilhálózattól lényegében független működésre is képes, mikoris Etherneten keresztül kapcsolódik rá az internetre, és köti össze a felhasználókat a világgal. Ránézésre egy femtocella egy kommersz Wi-Fi hozzáférési pontot idéz, és akár funkcionálhat akként is, amennyiben a megfelelő chipsetet és szoftvert megkapja hozzá.

A femtocellák bevezetése még kezdetleges stádiumban tart, amit a műszaki megoldás és az üzleti modell kiforratlansága mellett jogi akadályok is magyaráznak, mint például az elavult koncessziós szabályozások, melyek fix díjat szednek bázisállomásonként a spektrumhasználatért cserébe. A Vodafone a brit piacon idén júliussal kezdte meg forgalmazni az Access Gateway femtocelláját, melyet 160 fontért, vagyis 48 ezer forintért és további havi 5 fontért vásárolhatnak meg az ügyfelek, hogy otthon legfeljebb négy darab, azonosított 3G-s eszközt csatlakoztassanak rá - jogosulatlanok elvileg nem férnek hozzá.

Bár a mobilhálózatok legnagyobb előnye kétségtelenül a mobilitás, a tapasztalatok alapján a forgalom nagyobb részét a felhasználók épületen belül bonyolítják, melyek közül a leginkább a tipikus a lakásuk és a munkahelyük. Ez különösen igaz a mobilinternet esetén, mely jelenleg elsősorban  számítógép használatához kötődik. "A felhasználói szokások azt jelzik, hogy a mobil szélessávú kapacitás nagy részét otthonok és irodák belsejében fogják elfogyasztani, ahol a lefedettség tipikusan gyengébb a kültérinél" - kommentálta a femtocella prototípus kísérletét Xiaocsing Huang, a China Mobile Research Institute igazgatója.

TD-LTE: internetre termett

A világ legtöbb előfizetőjét (~500 millió) és legnagyobb egységes hálózatát birtokló China Mobile vezetésével jövőre indul meg Kínában a mobilhálózatok következő generációjának bevezetése, melyek már megalapoznak a 4G kaliberű (1 gigabit/s névleges sebességű link felépítésének képessége) hálózatok építéséhez. Kínában az úgynevezett TD-LTE, vagyis time-division (időosztásos) duplexelést használó rádiós átviteli technikát választották, szemben a hagyományos megközelítésű FD-LTE-vel, mely frekvenciaosztásos (frequency division duplexing).

A különbség abban rejlik, hogy míg az FD a bázis és terminál közti két irányt egymáshoz közeli frekvenciákon ülő, de dedikált sávokon bonyolítja, kvázi teljesen duplex kapcsolatot létesítve, addig a TD egy sávon, dinamikusan időben választja el egymástól a felfelé és lefelé irányt, úgy, ahogyan az aktuális kommunikációs mintázat megköveteli. Mindezt olyan gyorsan teszi, hogy az észrevehetetlen az alkalmazások vagy az ember számára - teljesen duplexnek tűnik a kapcsolat, és nem pazarol a frekvenciával. Az iparban sokak, és láthatóan a China Mobile szerint is a TD jobban kezeli az olyan asszimetrikus, burst-szerű (jól elkülöníthető "adatfröccsökben" kommunikáló) alkalmazásokat, mint amilyen az internetezés, végeredményben sokkal spektrumhatékonyabb, de a rádiós berendezések erőforrásaival is hatékonyabban bánik, és jól együttműködik az irányított antennákkal.

Itthon még várni kell

A Magyarországra várhatóan 2-3 év múlva érkező LTE-hálózatok a gyakorlati alkalmazás során tipikusan15 megabit/s-os letöltési sebességet ígérnek jó körülmények közepette, miközben a teljesen IP-alapú felépítésnek köszönhetően 5-20 milliszekundumra szorul le a hálózat késleltetése, szemben a HSDPA-val jelenleg elérhető 50-90 milliszekundummal. Mindez természetesen elsősorban a jel minőségétől és a rendelkezésre álló szabad kapacitásoktól függ, melyek az operátoroktól függően változhatnak.

A T-Mobile közlése alapján saját hálózatán HSDPA 7,2 technológia esetén jellemzően 1,6 Mbps, az esetek 10 százalékában 3,1 Mbps feletti, míg a HSDPA 3,6 esetén jellemzően 770 kbps, az esetek 10 százalékában 2,6 Mbps vagy azt meghaladó felhasználói letöltési sebesség érhető el. A vállalt  minimumok 3G-re ugyanakkor mélyen ezek alatt van, le- és feltöltési irányban a Pannon csak 120/40 kilobitet garantál, a Vodafone 150/40-et, míg a T-Mobile is csak 150/150-et. Egyetlen elfogadható garanciát a T-Mobile HSPA-hálózatára ad, melynél 2000/800 a vállalat minimum, a lakosság 47,8 százalékára vetítve.

A közelgő bevezetésekhez szükséges hálózatépítési és üzemeltetési tapasztalatokért az LTE-t hazánkban teszteli már a Vodafone, míg a T-Mobile az osztrák Innsbruckban építette ki a kontinens legnagyobb teszthálózatát, mely egy zárt bétaprogram keretein belül már gyakorlatilag élesben üzemel. A mobilhálózati fejlesztéseket itthon nem a felhasználóknak nyújtott minél nagyobb sávszélesség, hanem a jelenlegi sebességigények melletti cellakapacitások biztosítása mozgatja, ahogyan egyre többen és egyre többet neteznek a mobilhálózatokon. A városi hot-spotokat az operátorok HSDPA 14,4 tornyokkal kezelik, mely egyelőre megfelelőnek tűnik, és jövőre érkezhet a HSPA , mely újabb kapacitásokat bocsát majd rendelkezésre magasabb spektrumhatékonyságával, így itthon 2012 előtt nem is válik szükségessé az LTE.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.