:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 18. 15:30

Extrém sebességű SSD-kártyát mutatott be az OCZ szerverekhez

Az OCZ új, extrém teljesítményű tárolókat dobott piacra, melyek erőssége a szekvenciális olvasási-írási sebesség. A megcélzott felhasználási területek a vállalati tárolószerverek, szuperszámítógépek és adattárházak.

A Z-Drive családban piacra kerülő termékek PCI Express felületen csatlakoznak a rendszerbe, hogy megkerüljék a rendszerben meglévő SAS/SATA csatornák számának és sebességének korlátját. Az OCZ kétféle sorozatot jelentett meg, melyek közül az e84 képviseli a csúcsteljesítményt, SLC szervezésű NAND flash chipeket alkalmaz, míg a p84 MLC-vel a nagyobb elérhető tárkapacitást teszi lehetővé.

A már PCI Express x8 felületű kártyák 4 darab SATA felületű SSD-t tartalmaznak RAID 0 konfigurációban a lehető legnagyobb teljesítmény érdekében, vagyis máshogyan fogalmazva egy SSD meghajtókkal integrált, előre konfigurált RAID vezérlőkártyáról van szó. A kártyák kapacitása az e84 esetében 256 vagy 512 gigabájt lehet, míg a p84 sorozatban 1 terabájtos modell is elérhető. A kártyák az SSD-k nyers tárkapacitásából allokálnak legfeljebb 5 százaléknyit a fáradáselosztási algoritmus számára. A kártyákon 256 megabájtnyi puffer cache is találhat.

Szemben a többi szerverbe szánt SSD-vel, a Z-Drive-ok láthatóan nem a rendkívül magas IOPS sebességet célozzák meg, hanem az extrém szekvenciális írási vagy olvasási felhasználást, vagyis más alkalmazási területekre szánja őket a gyártó - nem tranzakciós szerverkörnyezetbe, hanem például adatrögzítési, -mentési vagy streaming adatkiszolgálásra.

A 256 gigabájtos e84 esetében a lineáris olvasási és írási sebesség rendre elérheti a 800 és 750 MB/s-et, míg a 512 gigabájtos ennél magasabb átvitelre is képes, az OCZ azonban ennél jobban nem specifikálta. A maximális IOPS sebesség 4k méretű adatmennyiségnél, random hozzáférésnél 16 ezer. Ez utóbbi nem kiemelkedő, főleg nem annak fényében, hogy négy darab RAID-elt SSD meghajtóról van szó - az Intel, Samsung vagy STEC vállalati meghajtói ennél egyenként is másfél-kétszeres műveleti sebességgel bírnak.Az MLC chipeket használó p84 maximális olvasási és írási teljesítménye rendre 770 és 600 MB/s folyamatos lineáris műveleteknél a 256 gigabájtos megoldás esetében, míg a nagyobb modelleknél az olvasási csúcssebesség elérheti a 870 megabájtot. A műveletvégzési sebesség 10 ezer IOPS.

\"\"

Kompakt, és nem megfizethetetlen

Tekintve, hogy mérnöki szempontból semmi kiemelkedőt nem mutat, valamint a megcélzott területen a RAID-be szervezett merevlemezek jól teljesítenek lineáris átvitelben, az OCZ megoldásának két előnyt kell egyesítenie a sikerhez: a riválisoknál kompaktabb kivitel a helyben szűkös környezetekbe, és kedvező ár. Az előbbi teljesülni látszik, a kártyák ugyanis 195 milliméter hosszúak és 127 milliméter magasak, és csak 32 milliméter szélesek, vagyis torony mellett rackszerverekbe, de akár a tipikusan lokális tárban limitált blade környezetbe is beilleszthetőek - akár bootolható rendszermeghajtóként is. Nagyjából 8 darab RAID-be kötött 15k SAS HDD lineáris sebességét kapjuk meg ekkora méretben, és bár a Z-Dirve-ok IOPS mutatói nem kiemelkedőek, a több tucat szerver merevlemezt is helyettesíthetnek műveletvégzési sebességben.

Ami az árakat illeti, az előző generációs, PCI Express x4 felületű Z-Drive-okból a 250, 500 és 1000 gigabájtos változatok rendre 1200, 1900 és 3500 eurótól indulnak az európai kereskedő árlistáin, így vélhetően hasonló áron jelennek meg majd az új p84 modellek is, míg az e84-ek jóval drágábbak lehetnek, azonban még így is olcsóbbak, mint a rivális gyártók SSD-ire épülő hasonló nagyvállalati megoldások, melyek listaára tipikusan hét számjegyű.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.