Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 17. 11:22

Négyportos Fibre Channel kártya az Emulextől

Négyportos 8 gigabit/s Fibre Channnel HBA-t mutatott be az Emulex, amivel megduplázza az eddig elérhető kapacitássűrűséget. A bővítőkártya például nagysűrűségű virtualizációs szervereknél vagy tárolószervereknél jöhet jól.

A lényegében az összes nagyobb szerver- és tárológyártónak szállító Emulex legújabb, LPe12004 host bus adaptere PCI Express felületel, és négy darab 8 gigabites FC-porttal rendelkezik, melyek természetesen visszafelé kompatibilisek az alacsonyabb 4 és 2 Gb/s sebességekkel, melyeket portonként automatikusan detektálnak, így együtt tud működni az alacsonyabb sebességű rendszerekkel is.

\"\"

A teljes magasságú kártyát a gyártó olyan szerverekbe vagy tárolókba szánja, melyeknél kiemelt szempont a a minél magasabb sűrűség, vagyis az átviteli teljesítményt nem lehet további kártyákkal növelni, mivel nincsenek szabad bővítőhelyek. Az LPe12004 természetesen kezdeményező (initiator) és kiszolgáló (target) módban is üzemelhet, ráadásul ezek a módok portonként váltakozhatnak. Az aggregát maximális nyers sávszélesség 8,5 Gbit/s linksebességek mellett 34 Gbit/s, vagyis 4,25 GB/s.

A kártya nem igényel új drivertámogatást sem, ígéri a gyártó, mivel a Service Level Interface-nek köszönhetően egyetlen egységes Emulex HBA driver képes meghajtani. Az Emulex gyárilag támogatja a Windows, Linux, Solaris, NetWare és VMware környezeteket x86, Power, SPARC, Itanium platformokon - további támogatás a kártyát termékeikbe beépítő gyártóktól várható.

Az LPe12004 természetesen rendelkezik az összes modern szolgáltatással, mely elvárható egy FC HBA-tól: a nagy teljesítményt segítő MSI-X támogatása, hot-swappelhetőség, a portok virtualizált felosztása NPIV segítségével, a biztonsághoz FC SP, valamint adatintegritást biztosító BlockGuard technika. További részletek itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról