Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 15. 16:42

Négy ujj érintését is érzékeli a Lenovo T400s kijelzője

A HP és a Dell mellett harmadiknak fut be a Lenovo a multitouch-képes noteszgépek versenyébe, de funkcionalitásban egyből ugrik egyet előre, s a bonyolultabb gesztusokat is támogató négyujjas vezérléssel igyekszik beelőzni a többieket. A Windows 7 októberi startja után valószínűleg a multitouch trend tovább erősödik.

A Lenovo két új notebookot jelentette be, s mindkettő mérföldkő lehet a kínai gyártó életében. A T400s, illetve az X200 is érintésérzékeny kijelzővel érkezik, sőt, multitouch támogatást is kaptak, a T400s a versenytársakat megelőzve nem csak kettő, de egyszerre négy ujjat is képes érzékelni.

Harry Potter-mód

Ugyan már több gyártó is előrukkolt a Windows 7 korszakra felkészülve multitouch-kijelzős noteszgépekkel, de a HP vagy a Dell is megelégedett a két ujjas verzióval. A Lenovo megoldásával viszont jóval komplexebb navigáció is végrehajtható, s a megfelelő kezelőfelülettel együtt az egér feleslegessé is válhat. A több ujj segítségével könnyen lehet zoomolni, képeket szerkeszteni, térképeken navigálni vagy egyszerűen görgetni. A maximum négy pontos érzékelés a gesztusok variációinak számát megsokszorozhatja, igaz a legtöbb üzleti felhasználó számára a túl bonyolult \"varázsmozdulatok\" nem biztos, hogy tetszenek majd.

\"\"

Célalkalmazások esetén viszont kiváló beviteli képességeket jelent akkor is, ha a felhasználó nem a professzionális otthoni környezetében dolgozik épp. A mérnöki, tervezői, illetve egyéb produktív feladatok szinte igénylik az efféle fejlett vezérlési módszereket, s a mini-egerek vagy a tablet gépek esetén a stylus csak egyfajta kényszermegoldásként voltak jelen. Ennél egyszerűbb feladatokra pedig szintén alkalmas, hiszen a lapozás vagy egy gomb megnyomása teljesen természetes, ha a \"valós\" mozdulatot kell elvégezni hozzá és nem az idők során megtanult egérkattintást például.

A Lenovo viszont megkéri az árát a négyujjas megoldásnak, hiszen a multitouchos T400s induló listaára 2000 dollár, amiért cserébe a drága 14 hüvelykes kijelzőn túl egy 2,4 vagy 2,53 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor, 120 gigabájtos (maximum 250GB-os) merevlemez és 2 (legfeljebb 4) gigabájt memória és 802.11n szabványt is támogató Wi-Fi vezérlő jár. A gép súlya viszont nagyon is kevés, mindössze 1,77 kilogramm, s egy hatcellás akkumulátorral 5,5 órát képes üzemelni.

Az ultrahordozható kategóriába tartozó X200s tablet legújabb verziója is megkapta a multitouch lehetőségét, igaz itt mindössze két ujjas rendszerre futotta. Viszont a gép mindössze 1,58 kilogrammot nyom, a 8 cellás akkumulátorra akár 10,4 órát is képes működni a gyári mérések szerint. Az alacsony fogyasztásról többek közt az SSD  és az alacsony feszültségű Core 2 Duo processzor gondoskodik, s ennek ellenére is \"csak\" 1654 dollár az induló ára.

Együtt az új Windows-zal

A T400s már szeptember végétől rendelhető lesz a Lenovo szerint, míg az X200 új verziójáról még nem lehet tudni, hogy mikortól válik elérhetővé. A hivatalos bemutató mindenesetre október 22-én, a Windows 7 indulásával egy időben lesz majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról