Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 15. 15:39

Hamarosan telefonálni lehet a Facebookkal

A Facebook folyamatosan jelenti be újabb fejlesztéseit, a legnagyobb közösségi hálózat teljes pályás letámadással készül a konkurensek ellen. A legújabb extra az eddigi chatfunkció mellé beépített hangos csevegés engedélyezése.

Néhány hét múlva a Facebook minden felhasználója számára elérhető lesz a hangalapú csevegés, ráadásul az ígéretek szerint jó minőségben, ami a Skype, illetve a Google számára is egy kellemetlen hírnek számít. Sőt, az alkalmazásokat fejlesztők felé is nyitott lesz a lehetőség, hogy a hangátvitelt használják programjaikban, ami a játékoktól a közösségi alkalmazásokig mindenhol érdekes fejlődést indíthat majd be.

A használt hangátviteli technológia nem a Facebook saját fejlesztése, a feladatot egy szakértő társaságra bízták a közösségi hálózat üzemeltetői. A megoldás szállítója a Vivox nevű bostoni cég, amely többek közt a Second Life és az EVE Online számára is készítette a hangmodult, így már jelenleg is több mint 15 millió felhasználót szolgál ki a technológiájuk.

A Facebook mutáció jelenleg még egy zárt béta fázisban tart, tehát egyelőre egyszerű felhasználók számára nem kipróbálható. Annyit tudni lehet, hogy a hangátvitelhez minden gépre le kell majd tölteni a Vivox pluginjét, de az a telepítés után teljesen integrálódik a Facebookba. A két ember közti csevegés mellett, a csoportos beszélgetés sem probléma. Ilyenkor jön jól az MMORPG-s múlt a fejlesztő cég részéről, hisz a játékokon belül a nagy csapatok akadálymentes kommunikációja kritikus az úgynevezett \"raid\"-ek során, amikor akár több tíz felhasználó beszéli meg a taktikát, stratégiát, s a kapcsolatnak fenn kell maradnia akár több órán keresztül is.

A hírek szerint a Facebook nem fogja túlzottan promotálni a Vivox megoldását, hiszen egy külső cégről van szó, így azt is nehéz előre megjósolni, hogy mennyien vállalják be a telepítéssel járó néhány perces tortúrát. Idővel viszont főként a hangátvitelt használó alkalmazások révén elterjedhet, a felhasználók pedig talán belátják, hogy megéri a macera, amit a kiegészítő telepítése jelent (minden egyes gépre, amit használ), a normál telefonos hangminőséget túlszárnyaló megoldásért cserébe.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról