:

Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 9. 10:11

Nem állja útját a válság az optikai internet fejlődésének

Noha a fejlesztések jelentős anyagi ráfordítással járnak a szolgáltatók részéről, egyelőre úgy tűnik, a cégeknek így is megéri optikai kábeleket fektetni egészen az előfizető otthonáig. Egyre több európai otthonban található már ilyen kapcsolat, a lista élén a svédek állnak, több nagyhatalom sehol nincs.

Továbbra is a skandináv államokban és a kisebb európai országokban a legjobb a Fiber To The Home, azaz FTTH-hálózatok kiépítettsége, derült ki a Párizsban tartott Broadband World Forumon. Az új generációs hálózat európai penetrációja idén lassú de biztos növekedést mutatott, a felmérések szerint a gazdasági körülmények ellenére a tavalyi állapothoz képest 18 százalékkal több háztartásban található meg az akár 100 Mbps letöltési sebességet is lehetővé tevő hálózat.

Az FTTH Council megrendelésére készített piackutatásból kiderül, hogy idén júniusig nagyjából kétmillió európai háztartásba vitték el optikai kábelen az internetet a szolgáltatók. A következő évek jelentős növekedést hozhatnak, így 2012-ben 13 millióra nőhet a kiépített FTTH-kapcsolatok száma - áll a felmérésben. A hálózat fejlesztésén ma nagyjából 233 projekt keretén belül dolgoznak a kisebb szolgáltatóktól kezdve a távközlési mamutokon át a helyi kormányzatokig.

\"\"

Az új generációs hálózat penetrációja továbbra is Svédországban a legnagyobb, és itt a legmagasabb a társasházakba behúzott FFTB-elérések (Fiber To The Building) aránya is. Az országban idén júniusban közel 480 ezer FTTH/B elérést tartottak nyilván, ami 10,9 százalékos penetrációnak felel meg. A lista második helyén Norvégia áll, nagyjából 205 ezer eléréssel (ezek zöme FTTH-elérés), ami az összes internetkapcsolat 10,2 százalékát adja. A harmadik helyen Szlovénia következik 62 ezer kiépített FTTH-kapcsolattal (ez 8,9 százalékos részesedés).

A lista egyik érdekessége, hogy a nyugat-európai szuperhatalmak továbbra sem tudták magukat beverekedni az első tíz ország közé, így Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban gyakorlatilag elhanyagolható a lakásokig elérő optikai hálózatok részesedése. Bár az első tízben több régiónkbéli ország is megtalálható (Szlovénia, Litvánia és Szlovákia), Magyarországon egyelőre nem szerzett magának komoly piacot a technológia.

Ugyan kisebb-nagyobb helyi projektek korábban is léteztek, hazánkban a nagyobb piaci szereplők közül eddig csak a Magyar Telekom indított FTTH-szolgáltatást. A cég idén év végére 200 ezer háztartást tervezett elérni FTTH-technológiával, később azonban a válságra hivatkozva ezt a számot 165 ezerre csökkentette. A vállalat nemrég tartott sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Magyar Telekom év végére optimista becslések szerint körülbelül 17 ezer FTTH-elérést értékesít majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 00:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.