Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 7. 18:04

Desktop felhőt hozott létre az IBM

Előfizetéses alapú desktopcloud szolgáltatást vezetett be az IBM múlt héten. A Smart Business Desktop Cloud nagyvállalatoknak és KKV-knak szól, és jogi okokból akár az ügyfél telephelyén is működtethető.

Az IBM Észak-Amerika és Európa számára mutatta be asztali gépeket fogadó felhőjét, melyet jelenleg egy német és egy észak-karolinai adatközpont szolgál ki. A szolgáltatás nem mást céloz meg, minthogy a felhő PC-k rendszerképét fogadja, és a felhasználók távolról látják desktopjaikat, akár hálózati vékonyklienseken keresztül. A szolgáltatás igénybe vételéhez legalább 50 desktopot kell a felhőbe mozgatni. Amennyiben ez jogi megfelelőségi vagy üzletpolitikai okokból nem lehetséges, mert házon belül kell tartani a rendszereket, az IBM kész a megfelelő infrastruktúrát az ügyfélnél telepíteni.

Mindez természetesen messze meghaladja a legtöbb vállalat IT-rendszerének képességeit és az IT-vezetők gondolati fejlettségét, az ipar egy része ugyanakkor láthatóan hisz abban, hogy a szervervirtualizációt széleskörű elfogadottságát, és rohamosan növekvő alkalmazását követően a desktopok következnek. Látható azonban, hogy a terület még gyerekcipőben jár, hiszen a Credit Suisse Research becslése szerint két év múlva is mindössze 1,5 milliárd dolláros lesz a desktop-as-a-service (DaaS) világpiaca. Az IBM kétségtelenül az első nehézsúlyú globális szereplő a terepen.

Itt az idő

Az IBM szokás szerint a hatalmas ügyfélbázisán és a saját szervezetében lefolyt projektekkel megszerzett tapasztalatára alapozva dolgozta ki szolgáltatását. A Kék Óriás nagyobb ügyfeleinek eddig is épített hosztolt desktopvirtualizációs megoldásokat, most azonban egy sztenderdizált csomagot készített, melyhez bárki hozzáférhet. A Smart Business Desktop Cloud nem egy beszállító VDI-megoldását alkalmazza, hanem számos szoftvergyártó eszközeiből áll össze. A VMware ESXi hypervisorra, Citrix HDX távoli desktop konnektorra, és a Desktone Virtual-D VDI platformjára épül.

A desktopcloud, avagy DaaS lényegében a VDI továbbgondolása, mely tovább fokozza a VDI alkalmazásának előnyeit. A desktopvirtualizáció az informatika immár több mint egy évtizedes, ám valójában piaci léptékben soha be nem váltott ígérete, a szállítók, élükön a VMware-rel azonban fogadkoznak, hogy eljött az ideje.

Előnyök

A virtualizált PC-infrastruktúra legnagyobb előnye akkor jelentkezik, mikor egy vállalat rengeteg azonos rendszerképet alkalmaz kevéssé erőforrásigényes, specifikus feladatokra, így könnyen tudja azokat menedzselni központilag, drasztikusan visszaszorítva a személyes szervizlátogatások szükségességét. A szoftver- hardverréteg szétválasztásával fokozódik a rendelkezésre állás is, mivel az üzletfolytonosságot érintő leállások az adatközpontokban ritkábbak, ahogyan a vékonykliensek is megbízhatóbbak. Ezek az előnyök tovább fokozódnak, ha a szervezet földrajzilag elosztott, ami még nagyobb megtakarításokra nyújt lehetőséget, mivel nem kell minden telephelyen rendszergazdákat tartani, csak esetleg egy-két tartalék vékonyklienst, és a hibák elhárítása is gyorsabb lehet.

A DaaS ezt az architektúrát viszi tovább még egy szinttel, mikor a VDI-t kiszolgáló infrastruktúra kiépítésére sincs szükség, megspórolva ezzel az előkészítés, tervezés, beszerzés, megvalósítás és üzemeltetés hosszadalmas, pénzt és embert nem kímélő folyamatát. Az IBM megjelenése súlyt ad a DaaS koncepciójának, mivel egy hiteles, megbízható hátteret kap a szolgáltatás. A desktop rendszerképeket, tartományokat és azonosítást természetesen továbbra is az ügyfél kezelheti, míg a kiszolgáló hardver- és szoftver infrastruktúrát az IBM viszi, de az kiszervezettség foka kétségtelenül igény szerint növelhető is. Tekintve, hogy az IBM a nagyobb ügyfelekre utazik, így akár már a tervezési fázisba is be lehet vonni. További információ erre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról