Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 7. 15:52

Cudar a linuxos oktatás helyzete itthon

Novell Gold Training Partner lett a NetAcademia Oktatóközpont, amelynek kínálatában már a SUSE Linuxon alapuló tanfolyamok is elérhetők. A magyar cégek azonban sem a Linuxért, sem pedig a hozzá kapcsolódó oktatásért nem szívesen fizetnek.

SUSE-tanfolyamok a NetAcademiánál

A NetAcademia elsősorban a Microsoft megoldásain alapuló tanfolyamokkal szerzett magának hírnevet, de a cég mér régóta oktatja más cégek technológiáit is, többek között a Ciscóét, az IBM-ét vagy az Oracle-ét. A vállalat stratégiai célként határozta meg, hogy microsoftos képzések mellett más platformokon is erősíti kompetenciáját. 2008-ban a NetAcademia megszerezte a Linux Professional Institute Approved Training Partner címet, így az intézménynél egy éve világszerte elismert képesítést adó linuxos tanfolyamok is elvégezhetők.

A Novell Gold Training Partner cím és a kapcsolódó Novell SUSE Linux minősítés megszerzésével a NetAcademia most tovább bővítette Linuxra épülő tanfolyamai körét, melyeknek elvégzése során a résztvevők felkészülhetnek a Certified Linux Professional és a Certified Linux Engineer tanúsítványok megszerzésére. \"A Novell Gold Training Partner státusz megszerzésével újabb lépést tettünk annak irányába, hogy ügyfeleink teljes informatikai infrastruktúrájának hatékony üzemeltetéséhez megfelelő oktatási hátteret biztosítsunk\" - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője.

Deim Ágoston, a NetAcademia oktatója a HWSW-nek elmondta, a kínálatba most felvett tanfolyamok a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10-re épülnek. Összesen öt oktatás érhető el, ezek közül három után letehető a Linux Cerified Professional gyakorlati vizsga, majd további két, hálózatüzemeltetéssel biztonsággal és hibakereséssel kapcsolatos tanfolyam befejezése után a Novell Certified Linux Engineer képesítés is megszerezhető. Ehhez szintén egy gyakorlati vizsgát kell teljesíteni, a vizsgázónak virtuális környezetben távoli eléréssel kell kiszolgálókat a megadottaknak megfelelően konfigurálnia.

Hargitai Zsolt, a Novell kereskedelemtámogatási vezetője a HWSW-nek elmondta, a NetAcademiával együtt már négy hazai oktatóközpont kínál SUSE Linuxon alapuló tanfolyamokat. Hargitai úgy vélekedett, a mostani megállapodás is azt bizonyítja, egyre nagyobb az érdeklődés Magyarországon a Linux iránt. A Novell egyik hazai oktatási partnerét, a WSH Számítástechnikai Oktató és Szolgáltató Kft. 2006-ban a világ legjobb oktatóközpontjai közé választották és Linux Center of Excellence díjjal tüntették ki.

Nem szeretnek linuxos oktatásért fizetni a cégek

Magyarországon sok felhasználóban rögzült az a vélekedés, hogy a Linux ingyenes. A HWSW becslései szerint a hazai szerverpiacon a Linux részesedése 20 százalék körül lehet, azonban túlnyomó többségük valamelyik ingyenesen elérhető és használható, céges támogatást nélkülöző közösségi változat (pl. Debian, Ubuntu), a hivatalosan támogatott kereskedelmi disztribúciók (Red Hat, SUSE) aránya a teljes penetráción belül is néhány százalékos csupán.

Ahogy a Linuxért, úgy a linuxos oktatásért sem szívesen fizetnek a cégek, az ilyen tanfolyamok iránt nincs jelentős kereslet, leginkább azok a vállalatok küldik el dolgozóikat oktatásokra, amelyek már döntöttek valamelyik kereskedelmi disztribúció mellett és meg akarják teremteni a használathoz szükséges saját kompetenciát. Fóti is megerősítette a HWSW-nek, a NetAcademiánál indított tanfolyamok túlnyomó többsége továbbra is a Microsoft termékeihez kapcsolódik.

Szentiványi Gábor, a Red Hat hazai képviseletét ellátó ULX Kft. vezetője a HWSW megkeresésére úgy vélekedett, a nyílt forrású szoftverekben rejlő előnyök maximális kihasználásához nélkülözhetetlen a megfelelő tudás. Egy nemzetközi minősítéssel rendelkező linuxos szakember (pl. Red Hat Certified Engineer) ismereteivel nem csak a cégét tudja hatékonyan segíteni akár a napi üzemeltetésben, akár beszerzési döntéseknél, hanem saját elhelyezkedési esélyei is javulnak, ami a jelenlegi bizonytalanságban nagy segítség lehet egy esetleges leépítésnél. Az ULX által szervezett  tanfolyamok iránt leginkább olyan windowsos rendszergazdák érdeklődnek, akik szeretnék tudásukat kiterjeszteni, illetve olyan, linuxos vagy UNIX-os háttértudással rendelkező szakemberek, akik szeretnék megismerni a Red Hat Enterprise Linux finomságait, specialitásait - mondta Szentiványi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról