Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 7. 11:25

Kritikus Windows-réseket foltoz a patch kedd

Öt kritikus biztonsági frissítés érkezik Windowsokhoz a szeptemberi patch kedden, adta hírül a Microsoft. A frissítések mindegyik jelenleg támogatott Windows PC és szerver operációs rendszert érintik, és néhány újraindítást is megkövetel. Az IIS FTP-szolgáltatása egyelőre támadható marad.

Az előzetes értesítés szerint öt frissítés érkezik a szeptemberi rendes patch kedden, melyek mindegyike a Windows rendszereket érinti, besorolásuk pedig kivétel nélkül kritikus, mivel a sebezhetőségek távoli kód végrehajtását teszik lehetővé. Megint nem ússzák meg a Server Core telepítések sem, és újraindításon is át kell esniük, ami arra utal, hogy a rések egy része a rendszer alapjaiban találhatóak meg.

A legkevesebb biztonsági frissítés, szám szerint kettő és három, az itaniumos Windows Server 2008 és a Windows XP rendszerekhez érkezik, de csak utóbbinál van esély arra, hogy nem kell újraindítani, amennyiben a patchek által érintett fájlok éppen nincsenek használatban - a 2000, Server 2003, Vista és Server 2008 esetében bizonyos az újraindítás szükségessége. A közlöny itt olvasható.

Az IIS FTP támadható marad

A Microsoft bár dolgozik az IIS FTP-sebezhetőségén, a holnapi frissítési ciklusra valószínűleg nem készül el, így várhatóan soron kívül adja majd ki azt a vállalat. Ennek mielőbbi elkészülte különösen kritikus, hiszen a sebezhetőség publikálásának hatására megindultak a támadások. A kód egyelőre az IIS 5.0 generációt érinti Windows 2000 rendszeren, de nem bizonyított, hogy specifikus volna, és ne lehetne adaptálni újabb verziókra, melyek az FTP démon egy újabb, 6.0-s változatát használják. A problémát a Microsoft is elismerte, egyúttal megerősítette, hogy támadásokról is tudomása van.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy azóta egy újabb támadó kód is kikerült a szabadba, melynek már könyvtár-létrehozási jog sem kell, elegendő egy olvasási hozzáférés az FTP-hez, hogy szolgáltatásmegtagadásos támadást indíthasson a támadó. A Microsoft ezt is megerősítette, ráadásul a támadás általánosabb, az FTP Service 5.0 mellett az 5.1 és a 6.0 is támadható, mely utóbbi már az IIS 6 és 7 kiadásokban is megtalálható.

Windows Server 2008 és IIS 7 esetén amennyiben lehetséges, javasolt a frissítés az FTP Service 7 vagy 7.5 verzióra, melyről tudni lehet, hogy nem működnek rajta az exploitok, így a patchet sem kell megvárni. Az FTP Service 7.5 szabadon elérhető önálló letöltésként a Microsofttól, a x86-os 32 bites verzió innen, a 64 bites pedig innen tölthető le - mindössze 2,6 megabájt.

Amennyiben ez nem kivitelezhető, úgy átmenetileg javasolt az FTP-hozzáférések vagy a felhasználók jogainak erőteljes korlátozása, kizárva például az anonim bejelentkezőket. Igaz, a hitelesített felhasználók mögé bújtatott, \"belülről\" érkező támadásokkal szemben így is védtelen marad az IIS, így a kritikus alkalmazások esetében csak az FTP-szolgáltatás teljes leállítása, vagy szeparált IIS-re történő mozgatása helyezheti biztonságba a védeni kívánt IIS-t, míg a patchek meg nem érkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról