Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 2. 17:34

Megérkezett az Oracle 11g R2 - migrálni tessék

Az Oracle hosszas zárt bétatesztelést követően a várakozásoknak megfelelően piacra bocsátotta adatbázis-kezelőjének legújabb kiadását, melytől igen sokat vár.

Igaznak bizonyultak a pletykák, és az Oracle már meg is jelentette 11g adatbázis-kezelőjének második kiadását, a Release 2-t. Az R2 számos pontos továbbfejleszti a 11g képességeit, melyek önmagukban is vonzóak, de ennél is fontosabb szimbolikus szerepe, mely azt jelzi, kiforrottá vált a szoftver, így bárki nyugodtan migrálhat rá - sok adatbázis adminisztrátor éppen erre várt.  A 11g R2-re 9.2.08, 10.1.05, 10.2.0.2 vagy újabb, vagy 11.1.0.6 vagy újabb verziókról lehet áttérni.

Ahogyan a HWSW korábban megírta, az IDG News jóvoltából már augusztusban során kiszivárgott, hogy az Oracle szeptemberben jelenteti meg a 11g R2-t. Ez valóban így történt, méghozzá szeptember elsején jelentette be a vállalat az R2 általános elérhetőségét. Igaz, az Oracle Technology Networkről egyelőre csak a x86/Linux változatok hozzáférhetőek, a többi buildre még várni kell. Hogy mennyit, az nem teljesen világos, a UNIX-variánsokat (Power/AIX, SPARC/Solaris, Itanium/HP-UX) még idénre ígéri a cég, a Windows változatokat pedig még későbbre.

A cég közlése szerint mintegy 1500 fejlesztő dolgozott az R2-n, és 15 millió órányi tesztelést öltek bele, ami mintegy 1700 évnyi üzemelési tapasztalatnak felel meg. Az Oracle reméli, hogy az R2-be ölt energia meggyőzi a konzervatív IT-részlegeket is, hogy térjenek át a nagyobb teljesítmény és olcsóbb üzemeltetést ígérő új kiadásra, támogatási szempontból egyszerűbbé téve ezzel saját életét is. A vállalat úgy becsli, hogy jelenleg mindössze a telepítések 10-20 százalék közé esik a 11g-k aránya, a többség korábbi kiadásokat, használ, elsősorban 10g R2-t. Az Oracle a Gartner becslése szerint a relációs adatbázis-kezelők piacának közel felét uralja, árbevétel alapján, és különösen Linuxon nagy a fölénye, a bevételek háromnegyede folyik be hozzá.

Ásni kell

A 11g R2 technikai bravúrjairól az Oracle továbbra sem túlságosan bőbeszédű, a széleskörű publikumnak olyan címszavakkal kell beérnie a bejelentés kapcsán is, mint például az adatbázis szerverköltségek ötödére csökkentése grides konszolidáció révén, amit többek közt RAC továbbfejlesztett képességei tesznek lehetővé. Ezek közé tartozik a kevésbé kritikus adatbázisok számára kidolgozott RAC One Node, mely egyszerveres adatbázis példányokat fürtöz, amivel magas rendelkezésre állást lehet biztosítani egyes adatbázisok leállása esetén, hiszen az rövid idő alatt újraindulhat a fürt más gépén. A teljes hibatűrés mellett magától értetődő módon nincs lehetőség terheléselosztásra sem ilyenkor, hiszen egy-egy szerver szolgál ki egy-egy adatbázist.

Szintén a költségek csökkentését célozza az erősebb adattömörítési algoritmus, mellyel töredékére csökkenthető a tárigény, valamint az adatbázis particionálásának lehetősége, mellyel szintén optimalizálhatjuk, hogy mely adatokat kívánjuk például memóriába vagy SSD-re tölteni, és melyeket szervezünk lassabb diszktömbökre. Az R2 immár gridben képes memóriába tölteni nagyobb, akár terabájtnyi adatmennyiséget, és több gépen szétosztani, ami villámgyors adattárház teljesítményt tesz lehetővé.

Az R2-vel az Oracle a menedzsment magasabb fokú automatizálását, az adatbázis alapú alkalmazások online, vagyis leállítás nélküli frissíthetőségét, és a fejlettebb gridelhetőséget emeli ki. A visszafogott kommunikáció mellett ezekről a tervezett képességekről már számos áttekintő prezentáció tekinthető meg az Oracle oldalain egy-egy narrált flash diavetítés formájában - a komolyabb búvárkodást a cég valószínűleg a továbbképzésekre tartogatja. Ezek a 11g R2 tovább fokozott rendelkezésre állási, adatvédelmi, felügyeleti, tároló- és információkezelési technikáit veszik sorra. A 11g R2 elméletileg sokkal hatékonyabban bánik a hibatűrő klaszterekkel, mivel nem igényel dedikált tartalékszervereket, minden gép részt vehet az éles munkában, miközben át tudja venni bajba került társainak feladatait. A bejelentés itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról