Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 25. 15:52

Hamarosan érkezik az Oracle 11g Release 2

Szeptemberben jelenik meg az Oracle 11g adatbázis-kezelő második kiadása, az R2, adta hírül anonim forrásokra hivatkozva az IDG News. Ezt erősíti az is, hogy a vállalat márciusi konferenciahívásakor a most augusztussal záródó pénzügyi negyedévre ígérte az R2-őt, melyből már nincs sok hátra.

Az IDG News meg nem erősített forrásait látszik igazolni, hogy a vállalat szeptember 29-ére tervez egy eseményt, melynek témája az R2 és az arra történő migrálás előnyeinek bemutatása. A vállalat már legalább fél éve készülődik a 11g második, egyúttal végső kiadásának megjelentetésére, idén tavasz óta válogatott ügyfeleknél bétatesztelést végez. Az R2 feladata nem más, minthogy tömegesen a 11g-re migrálja az ügyfeleket, több mint két évvel annak első kiadása óta.

A 11g R2 képességeivel kapcsolatosan az Oracle eleddig nem volt túlságosan bőbeszédű a nyilvánosság előtt, a hívószavak a javuló teljesítmény és skálázhatóság, csökkenő üzemeltetési költségek, melyeket jobb adattömörítési algoritmusok, a menedzsment magasabb fokú automatizálása, az adatbázis alapú alkalmazások online frissíthetősége, és a fejlettebb gridelhetőség révén kíván elsősorban megvalósítani. A visszafogott kommunikáció mellett ezekről a tervezett képességekről már számos áttekintő prezentáció tekinthető meg az Oracle oldalain egy-egy narrált flash diavetítés formájában.

Ezek a 11g R2 tovább fokozott rendelkezésre állási, adatvédelmi, felügyeleti, tároló- és információkezelési technikáit veszik sorra, melyek mind a korábbi implementációkhoz viszonyítva mind a költségek csökkentésének ígéretével járnak együtt, mivel az Oracle szerint az előző kiadásokhoz képest hatékonyabban végzik el feladataikat. Az új tömörítési algoritmussal például felére vagy akár harmadára csökkenthetjük a tárhelyigényt, miközben javul az OLTP-teljesítmény. A 11g R2-re 9.2.08, 10.1.05, 10.2.0.2 vagy újabb, vagy 11.1.0.6 vagy újabb verziókról lehet áttérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról