Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 13. 08:11

Microsoft és Nokia: együtt a Blackberryk ellen

Megállapodott a Microsoft és a Nokia, a két cég közös erőfeszítéssel száll szembe a Research In Motoionnel az üzleti okostelefonok piacán. Nem csak az Office 2010 készül el a Nokia okostelefonjaira, hanem számos Microsoft-termék.

Letámadás

Tegnap bejelentette stratégiai megállapodását a Microsoft és a Nokia, amely nem csak az Office 2010 symbianos változatának elkészítését foglalja magában. A Microsoft a Nokia okostelefonjaira kiterjeszti teljes vállalati kommunikációs portfólióját, vagyis integrálja az Office Communicator Mobile-t, amely egy azonnali üzenetküldő és webkonferencia-megoldás jelenlét-érzékeléssel  vállalatok számára.

Emellett a két cég megteremti az átjárást a symbianos Nokia okostelefonok és a SharePoint Server között, valamint a finn cég készülékei megkapják a szükséges kapcsolódási pontokat a System Center felügyeleti termékcsaládban is, hogy távolról lehessen őket menedzselni, alkalmazásokat telepíteni, szoftvert frissíteni vagy akár elvesztés vagy ellopás esetén az adatokat törölni. A bejelentésben emellett az is szerepel, hogy a Nokia és a Microsoft együttműködik az okostelefonok kezelőfelületének továbbfejlesztésén is, bár ezt nem részletezték a felek.

Együtt a Blackberryk ellen

A Microsoft az utóbbi időben minden igyekezete ellenére súlyosan visszacsúszott a mobilpiacon, a Gartner idei második negyedéves adatai szerint a Windows Mobile részesedése alig 9 százalék volt. A Nokiával kötött megállapodással azonban a Microsoft messze kiterjeszti befolyását saját területén túlra, s rögtön egy 250 millió felhasználóból álló bázist célozhat meg, a Nokia szerint ugyanis ennyi symbianos okostelefont használnak a vevői jelenleg.

A két cég együttműködése elsősorban a Research In Motion, a Blackberryk gyártója számára rossz hír. A RIM készülékei az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a vállalatok körében, leginkább a Windows Mobile-alapú termékeket kiszorítva. A második negyedévben a vállalat 18 százalék feletti részesedéssel rendelkezett az okostelefonok piacán, amivel a második legnagyobb szereplő volt a Nokia mögött, megelőzve az Apple-t.

A Nokia is a RIM és az Apple előretörésének vesztese. A cég által forgalmazott okostelefonokon futó Symbian operációs rendszer jelenlegi változata felett már eljárt az idő, elsősorban azért mert a szoftvert nem a nagyméretű érintőképernyős készülékek igényeit szem előtt tartva tervezték. Noha a Microsoft megjelenésével  ez nem változik meg, az Office 2010 és az Office Communicaton Mobile megjelenése a platformon olyan vonzerő lehet a Symbian számára, amelyek mellett a vállalati vevők számára alighanem másodlagos lesz az operációs rendszer kezelőfelülete.

Még nem tudni, mikorra készül el

A megállapodásban foglat megoldások megjelenési idejéről egyelőre semmit sem tudni. A Nokia ígérete szerint az Office Communicator Mobile symbianos változata 2010-ben jelenik meg, de az Office érkezéséről nincs információ. Az asztali Office 2010 jövő év első felében esedékes, de a symbianos mobil változat eddire biztosan nem készül el. A Nokia készülékein futó Office a Wordöt, Excelt, PowerPointot és a OneNote-ot tartalmazza, az Outlook Mobile-t nem, mivel a Nokiának jelenleg is van Exchange ActiveSync-kompatibilis levelezője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról