:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. augusztus 12. 17:20

Digitális formában élesztenék újra az albumokat a lemezkiadók

A nagy amerikai lemezkiadók újabb kétségbeesett lépést tesznek a több évtizedes hagyományok életben tartására. Azt már elfogadták, hogy fizikai hordozón nem lehet eladni zenét, de az új CMX formátummal mégis visszahoznák a sok profittal kecsegtető teljes albumeladásokat.

Aki most rendeli meg, ajándékba kap egy...

A nagy amerikai kiadók (Universal, Sony, Warner, EMI) legújabb ötlete egy olyan fájlformátum bevezetése, ami egybecsomagolná a zeneszámokat extra videókkal, képekkel, dalszövegekkel, csengőhangokkal és minden egyéb digitális tartalommal, amit manapság el lehet adni a zene mellé. A várakozások szerint ezzel a formátummal újra rá lehetne venni az embereket, hogy ne csak zeneszámokat vásároljanak, vagy átalánydíjas online szolgáltatásokon keresztül hallgassák a zenéket, hanem teljes albumokat vegyenek meg.

Ugyanez a trend felbukkan egyébként a legnagyobb online zenekereskedő Apple háza táján is Project Cocktail néven. A párhuzamos fejlesztések viszont nem feltétlenül jelentenek egy újabb formátumháborút, sőt, a kiadók szívesen kooperálnának az Apple-lel. A probléma csupán annyi, hogy a zeneipar olyan formátumot szeretne látni, amit nem csak az iTunes-on keresztül szerezhetnek be az emberek, hanem megvehetnek az Amazonon vagy bármely más online kereskedelmi egységen keresztül is.

Újabb formátumháború?

A kiadók által preferált CMX, ha nem is ellensége, de vetélytársa lesz az Apple iTunes-exkluzív, egyes feltételezések szerint még idén ősszel bemutatkozó formátumának. A kiadók válaszlépese az lehet, hogy ütős tartalmakat dobnak piacra CMX-ben, a pletykák alapján az elsők között a U2 albuma lesz. A terv szerint a rajongók szívesen vásárolnak meg teljes albumokat, főleg extrákkal együtt, s lényegtelen számukra a hordozó mivolta.

Az Apple és a kiadók számára pedig egy nagy lehetőség a megújulásra, hiszen végre ismét többet adhatnak, s a digitális formátum végre többet jelent majd a hordozhatóságnál. A siker vagy sikertelenség kulcsa valószínűleg nem is itt van, hanem inkább az új formátumok támogatottságánál. A Windows - Mac platform ellentétei erősödhetnek, de emellett számít, hogy a mobil eszközökön futó szoftverek kapnak-e támogatást gyárilag. A külön megoldásoknak viszont nem lehet akadálya, hisz például egy Apple iPhone vagy iPod ugyanúgy lejátszhatja a CMX formátumú albumokat, mint az MP3-mat. Az is elképzelhető, hogy aki megveszi az albumot, az kap egy külön letöltőkódot, s később letöltheti csak a zenefájlokat nem becsomagolva is. Mert lehet, hogy otthon mókás dalszövegeket nézegetni, de a hordozható zenelejátszón semmi szükség erre az extrákra.

A kiadók viszont nem azt bizonyították az elmúlt években, hogy milyen liberálisan, előremutatóan gondolkodnak, hanem azt, hogy egy őskövület üzleti modellt szeretnének mindenképp életben tartani. Ezért megvan az esélye, hogy néhány nagyágyúval be lehet indítani a CMX-üzletet, de a végeredmény a fogyasztók fejében is az lesz, hogy vettek valamit, ami drágább a szokásosnál és még az iPod-on sem működik. Kicsi az esélye, hogy a CMX egy nyitott szabvánnyá váljon, ami pedig kívánatos lenne a formátum életképessége érdekében. Ha minden zenekar és kis kiadó képes lenne megalkotni a saját CMX-kiadásait, akkor nagyobb esély lenne az elterjedésre.

Nincs sok remény

A valóság viszont minden bizonnyal ennél kiábrándítóbb lesz. A zenével hiába csinálnak a kiadók akármit, az embereknek nagy részének az a lényeges pont, hogy olcsón és szabadon hozzáférhessen minél nagyobb repertoárhoz, ez pedig inkább mutat az online katalógusok felé, mint egy újabb gúzsba kötött albumrendszerhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.