Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 11. 12:06

Újabb hálózatfejlesztési hullám ért véget a mobilszolgáltatóknál

A 3G-s hálózat, ezzel együtt a gyors mobilinternet a Pannonnál már négyszáznál is több településen érhető el, bővített a T-Mobile és nőtt a lakossági lefedettség is. A két lefedettségi mutató aránya és a minőségi paraméterek azonban szolgáltatótól függően jelentősen eltérhetnek.

Míg a szolgáltatók a bővítés korábbi szakaszaiban komoly versenyt űztek a települések lefedéséből, addig mára a bővítések üteme is jelentősen átalakult, az operátorok emellett bevallottan más paraméterek, így elsősorban a minőségi mutatók javítására helyezik a hangsúlyt. Alighanem ennek köszönhető, hogy a Pannon ezúttal már egyáltalán nem kommunikálta, hogy mostanra 419 településen (pontosabban azok bizonyos területein) érhető el 3G-s mobilhálózata. A szolgáltató lefedettségi térképe az alábbi hivatkozáson érhető el.

A nyári fejlesztési fázis során a T-Mobile is jelentősen bővítette lefedettségi térképét, a szolgáltató ezzel mostanra 381 településen nyújt HSxPA-elérést. Bár a Vodafone weboldalán található, tervezett lefedettséget ábrázoló térkép jelentős bővítést ígér az év végéig, a brit tulajdonú szolgáltató terveiből eddig kevés valósult meg: a Vodafone-tól kapott információk szerint a cég 3G-s hálózata jelenleg 323 magyarországi településen van jelen -- ez az érték alig több, mint tavasszal.

A települési lefedettség azonban a hálózatfejlesztés sajátosságaiból eredően nem keverendő össze a lakossági eléréssel, melyet egyébként a szolgáltatóktól kapott adatok alapján havi rendszeres gyorsjelentésében ismertet a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Ez a gyorsjelentés azonban jellegénél fogva (a szolgáltatók egymástól eltérően határozzák meg a 3G-s hálózat sebességparamétereit) legfeljebb az arányok összevetésére alkalmas.

A települési lefedettségi listában vezető Pannon például csak 120/40 kbps letöltési/feltöltési sávszélességet garantál 3G-s hálózatán, melynek beltéri lefedettsége júniusban 55 százalék volt (azóta 2,8 százalékponttal, 57,8 százalékra nőtt). A Vodafone-nál a garantált sávszélesség 150/40 kbps, ezzel a minimális értékkel a legutóbbi adatok szerint a szolgáltató beltéri országos lakossági lefedettsége 53,6 százalék volt, míg a T-Mobile júniusban 150/150 kbps 3G-s sávszélességet garantált a lakosság 62,5 százaléka részére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról