Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 11. 10:33

Kipróbálható a SQL Server 2008 R2 első előzetese

A Microsoft kiadta a SQL Server következő változatának, a 2008 R2-nek az első nyilvános előzetesét. A Community Technology Preview egyelőre csak MSDN- és TechNet-előfizetők számára érhető el, de holnaptól a nagyközönség is letöltheti, kipróbálhatja.

A Microsoft szervertermékeiből négyévente jelenik meg teljesen új kiadás, kétévente pedig ezek kisebb frissítése. Az egy éve kiadott SQL Server 2008-at jövőre frissíti a Microsoft a Kilimanjaro kódnevű R2 verzióval, amelynek újdonságai közül néhány már kipróbálható a most kiadott CTP-ben. A végleges változatot 2010 első felére ígéri a Microsoft.

Újdonságok az augusztusi CTP-ben

A SQL Server 2008 R2 első technikai előzetese két fontos új képesség kipróbálását teszi lehetővé. Ezek közül az egyik az \"Application and Multi-Server Management\" (AMM), azaz több alkalmazás és szerver központi felügyelete, amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy több SQL Serverből álló környezeteket központilag menedzseljenek, egyetlen panelen figyelemmel kísérve az egyes adatbázisok és alkalmazások teljesítményét és a szerverek terheltségét, kihasználtságát. Ezekhez szabályrendszereket, riasztásokat is lehet kapcsolni.

A SQL Server 2008 R2 bevezeti az ún. data-tier alkalmazás fogalmát, amely gyakorlatilag az adatbázist, táblákat, tárolt eljárásokat tartalmazza magában a Visual Studio projektsablonban annak érdekében, hogy az alkalmazás telepítéséhez szükséges összes információ és feltétel egy helyen elérhető legyen, ezáltal az alkalmazást a lehető leggyorsabban lehessen telepíteni vagy éppen frissíteni. Az új SQL Server egyébként a korábbiaknál sokkal jobban skálázható, akár 256 logikai processzort is képes kezelni, ami csak elsőre tűnik soknak, hiszen mire a szoftver megjelenik, az Intelnek már lesz nyolcmagos Xeon processzora.

Az augusztusi CTP-ben a másik fontos fejlesztés a jelentéskészítéssel kapcsolatos, az SQL Server 2008 R2-ben ugyanis már a Report Builder 3.0 változata kap helyet. A Report Builderrel az üzleti felhasználók maguk hozhatnak létre különféle jelentéseket, amelyeket grafikonokkal és más adatvizualizációs eszközökkel színesíthetnek. A Report Builder 3.0 már támogatja a földrajzi adatok megjelenítését is, így az üzleti adatokat akár térképekkel is lehet kombinálni. A Microsoft emellett azt ígéri, az új Report Builder lényegesen gyorsabb az elődjénél.

Ami kimaradt

A SQL Server fejlesztésének fókuszában jelenleg az üzleti intelligencia áll. A Kilimanjarót ennek érdekében a Gemini fedőnevű projekt alatt olyan képességekkel vértezték fel, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival. Az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzletiintelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

Az Excel vitán felül a legszélesebb körben elterjedt táblázatkezelő, ami az üzleti életben de facto szabvánnyá vált, egyben maga is egy üzletiintelligencia-eszköz. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy ezt az Excelt az üzleti intelligencia front-endjeként használja a Microsoft. A Business Intelligence konferencián elhangzottak alapján azonban nem csak az Office-szal, hanem a Dynamics 2009 vállalatirányítási termékekkel is szorosan együttműködhet majd az új SQL Server. A Microsoft reményei szerint ez lesz a kulcselőnye az üzletiintelligencia-piacon.

Üzleti intelligencia terén az SQL Server 2008 R2 figyelemre méltó újdonsága még a StreamInsight nevű technológia, amelyet kimondottan a valós idejű adatmonitorozásra fejlesztettek ki. Számos iparágban (pl. gyártás, pénzügy, kereskedelem) szükség lehet egy folyamatos adatáram elemzésére anélkül, hogy ezeket tárolni kellene. A StreamInsight lényegében az adatbányászatra és -elemzésre szolgáló lekérdezéseket engedi rá a valós idejű adatfolyamra.

A StreamInsight és a Gemini a most kiadott augusztusi CTP-ben még nincs benne, de a Microsoft ígérete szerint a következő hetekben újabb előzetesek várhatók, így valószínűleg hamarosan ezek a képességek is tesztelhetővé válnak. Szintén még az idén számíthatunk a Madison kódnevű szoftverre, amely egy kimondottan üzleti intelligencia feladatokra szánt SQL Server változat, amely a DATAllegro felvásárlásával megszerzett technológiákat is tartalmazza. A 2010 elejére várt Madisonnal állítólag több száz csomópontos BI-clusterek építhetők, akár petabájtos kapacitással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról