Szerző: Bányai György

2009. augusztus 7. 14:10

Edifier 2.1-es hangrendszerek tesztje

Az Edifier PC-s hangrendszerek mellett iPod-dokkolókat és fülhallgatókat gyárt, a cég főmérnöke Peter Duminy, aki a hifis körökben jól ismert Bowers & Wilkins Loudspeakers Ltd. mérnökeként szerezte tapasztalatait.

MP300Plus

Az Edifier gyártótól most két, hazánkban is elérhető hangkeltőt néztünk meg, kíváncsiak voltunk, hogy kiemelkednek-e az itthoni kínálat átlagából. A kisebb, leginkább noteszgépekhez csatlakoztatható MP300Plus MP3-lejátszók és asztali gépek társa is lehet, formái miatt mégis inkább a hordozható gépekkel alkothat stílusos egységet. A mély hangokért felelős hangszórót tartalmazó hosszú alumínium csőből és két középmagas hangsugárzóból álló készlet a működéshez szükséges energiát egyedül a fali konnektorból nyerheti, tápegysége meglehetősen kisméretű, akár egy routeré is lehetne.

Az MP300Plus stílusos, kemény fedelű tokban szállíthatjuk, mely kellő védelmet nyújt még leejtés esetére is. A hangszórókat hagyományos madzagok kötik össze, azok nem alkotnak szétválaszthatatlan egységet, mint ahogy azt a Logitech AudioHub esetében láthattuk, tehát felejtsük el a síneket, melyeken széthúzhatók szatellitek a mélynyomótól. A vastag alumínium ház, melyben a 9 wattos mélysugárzó és az erősítőrész nyert elhelyezést kivételes minőségű, azonban a szatellitek is tartják vele a versenyt. A jobb oldali gombokat is tartalmaz, melyekkel a hangerő állítható, ez logikus lépés, a noteszgép kijelzője mögé tett mélysugárzón nem szívesen tapogatna senki kezelőgombokat.

\"\"

Pár terméknél már megszokhattuk, hogy érzékelhető mennyiségű basszus kis átmérőjű hangszórókból is érkezhet, ez alól az MP300Plus sem kivétel. Természetesen azt nem állítjuk, hogy a mellkasunkat bizsergetik a hanghullámok, azonban több van belőlük, mint ahogy azt elsőre egy ekkora készlettől várnánk. A mélyek külön nem állíthatók, ez azért baj, mert alacsonyabb hangerőn a basszus egy kicsit több a kelleténél, a túlsúlya normális szintre közepes hangerő mellett csökken. Ez azt jelenti, hogy a mély hangokat a lejátszónkon, vagy a lejátszó-alkalmazásban kell a hangerőtől függően korrigálni.

A hangminőség ettől eltekintve kivételes, hallgatni lapos hangkép mellett leginkább a komolyzenét kedvelők fogják, kiemelt magasak és mélyek mellett azonban a pop, valamint a rock is képes élettel telve megszólalni. Az MP300Plus-t kikapcsolt hangszínszabályzóval mégis jobb hallgatni, a durva basszust nélkülöző zeneszámok meglepő közvetlenséggel és valódisággal jutnak a légtérbe, de ezt most szó szerint kell venni, semmi extra trükk nem igazgatja, vagy javítja a hangképet.

A 2009-ben reddot termékdizájn-díjat nyert MP300Plus ára 19900 forint, kimondhatjuk, hogy elég drága, azonban az átlagos készletek minőségét az adott méret- és teljesítmény-kategóriában képes túlszárnyalni, ráadásul kivitele is igényes. Azoknak ajánlható, akik mérsékelt hangerő mellett szeretnének jó minőségben zenét hallgatni, és kerülik azokat a stílusokat, melyekben a fő ütőér a ritmikus, mélyebb tartományú basszuson van, helyettük a háttérzeneként amúgy is jobban emészthető lazább tételek a nyerők.

E3300

Az Edifier másik, hagyományos építési módot követő erősebb rendszere, az E3300 kényelmi szempontokat és hangerőt mérlegelve is túlmutat az MP300Plus készleten, de ez a méreteket elnézve természetes is, a 9 wattos hangszórók kétutasak, bennük a csipogó mellett lapított-ovális középsugárzók is kiveszik a részüket a munkából. A mélynyomó doboza egy dagadt, háromszög-alapú gúla, benne alul található a fejjel lefelé épített, a padlót sokkoló mélysugárzó, mely 32 wattot tud. A bekapcsoló gomb, mely a mélysugárzó tetején van piros színben világít a körvonalai mentén, ez a piros a különálló, vezetékes hangerő-tekerőgomb szélén is megismétlődik a potméter sapkája körül világító csíkban.

\"\"

Az E3300 leginkább asztali gépek, illetve az azokat helyettesítő noteszgépek mellé illik, az asztal alatti mélysugárzó elrendezéssel, és az asztalra tett hangszórókkal, illetve hangerő-gombbal. A készlet hangja azt a karaktert adja, amit a kisebb rendszernél szerettünk meg, azonban azt magasabb hangerőn is képes nyújtani. A basszus arányát változtathatjuk, a mélynyomó házának oldalán, alul található egy potméter, melyet szerencsés középtájra állítani, ugyanis magasabb hangerőn a túlzott basszus mellett puffogva, lebegve szenved a beépített hangszóró, az egész burkolat remeg, hangot mégis alig hallunk eközben.

Abban az esetben, ha a basszussal mérsékelten bánunk, igen kellemes hangképet kaphatunk szinte minden zenei műfajban. Az E3300 emellett az énekhangot is szereti reprodukálni, a capella  esetében is igen közvetlen a hangkarakter. Legyen bármekkora a hangerő, a basszus változatlan mértékben követi a közepeket és a magashangokat. A nem betonszaggató üzemi hangerőre tervezett készlet 24990 forintos áron vásárolható meg, nyugodt szívvel mondhatjuk rá, hogy megéri az árát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról