:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 5. 09:28

Megjelent a Virtual PC és a Windows XP Mode kiadásra szánt változata

A Microsoft kiadta a Windows 7 üzleti változataiba szánt Windows XP Mode megjelenésre szánt (RC) változatát, amely ingyenesen letölthető a cég weboldaláról. Elérhetővé vált az XP Mode alapjául szolgáló Virtual PC véglegesnek szánt verziója is.

Az új asztali operációs rendszer Professional, Enterprise és Ultimate változatára utólag letölthető Windows XP Mode egy előre telepített Windows XP-t tartalmazó virtuális gép, amely lehetővé teszi a Windows XP-re írt alkalmazások változtatás nélküli futtatását Windows 7-en. A Microsoft ezt egyfajta \"végső menedéknek\" építette a Windows 7-be annak érdekében, hogy ha egy XP-re írt alkalmazást semmilyen más módszerrel nem lehet Windows 7-re portolni, a kompatibilitási konfliktus ne gátolja meg az operációs rendszer cseréjét.

Amint az ismert, a Windows 7 a Vista továbbfejlesztett kernelére épül, így a Vistára írt szoftverek biztosan futnak az új operációs rendszeren. A Vista azonban nagyon sok olyan változtatást hozott a Windows XP-hez képest (pl. User Account Control), amely akár lehetetlenné is teheti a Windows XP-re (rosszul) megírt alkalmazások használatát. A Microsoft ugyan számos olyan eszközt bocsát a fejlesztők rendelkezésére, amelyek segítségével tesztelhetik programjaik kompatibilitását és javíthatják az esetleges hibákat, néha ez sem vezet célra, például ha a fejlesztő és a kód már nem elérhető. Ilyenkor segíthet a Windows XP Mode.

Windows XP Mode-ban az alkalmazást ugyan a virtualizált Windows XP-re kell telepíteni, de a gazda operációs rendszerből, azaz a Windows 7-ből ugyanúgy indítható mint bármilyen más program. Így a felhasználók egyetlen asztali környezetből futtathatják a Windows XP-t igénylő alkalmazásaikat a Windows 7-en natívan működő programokkal.

Az ingyenesen letölthető kiegészítő a következő generációs Virtual PC-re épül, amelynek szintén elérhetővé vált a megjelenésre szánt változata. Az XP Mode előnye a VMware-en vagy más hypervisoron virtualizált Windows XP-vel szemben, hogy az XPM működése központilag adminisztrálható Active Directory és csoportházirendek segítségével. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az XPM önmagában tartalmaz egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet, így azért nem kell külön fizetni.

Az XP Mode első előzetesét még áprilisban adta ki a Microsoft. Az RC számos újdonságot tartalmaz, például támogatja a Windows 7 taskbar gyorsmenüit, vagyis a virtualizált XP-re telepített alkalmazások innen is elérhetők. További figyelemre méltó fejlesztés, hogy a virtualizált XP-hez közvetlenül a Windows 7-ből lehet USB-s eszközöket csatlakoztatni, kikapcsolható a Windows XP és Windows 7 közti meghajtómegosztás, emellett a szoftverbe bekerült egy gyorstalpaló használati utasítás, amely az első indításkor elmagyarázza a Windows XP Mode működését.

A Windows XP Mode RC letölthető a Microsoft weboldaláról. A szoftver futtatásához Windows 7 Professional, Enterprise vagy Ultimate RC vagy RTM szükséges. A hardverkövetelmények: hardveres virtualizációs támogatással rendelkező processzor, 1 gigabájt szabad memória a virtuális gép részére, valamint 15 gigabájt terület a merevlemezen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.