Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 14. 11:08

Kikerültek az Intel Lynnfield processzorok részletei

Még közel egy hónap, mire az Intel Core i5 és Core i7 Lynnfield chipek hivatalosan is piacra kerülnek, a részletek azonban megállíthatatlanul szivárognak ki a netre. Most az Intel maga tette fel oldalára, milyen modellekkel is rajtol a Nehalem következő derivatívája, melynek feladata, hogy szélesebb körben elérhetővé tegye az architektúrát.

A vállalat megfelelőségi ellenőrző oldalán már a processzorok közül kiválaszthatóak az új Core i7 és Core i5 modellek, melyek már nem a Bloomfield kódnéven ismert eredeti Nehalem szilíciumra, hanem a Lynnfield chipre épülnek. Az Intel szeptember második hetének elején három új terméket mutat be: a Core i7-870 és i7-860 órajelei rendre 2,93 és 2,8 gigahertz, TDP osztályuk pedig 95 watt. A harmadik a Core i5-750, mely 2,66 gigahertzen ketyeg, és további hátrányként inaktív benne a Hyper-threading - ami a leginkább a professzionális célú felhasználást hivatott elbátortalanítani, ugyanakkor legtöbbünk számára nincs jelentősége, a PC-k szoftveres környezete még a négy szálat is emészti.

A Lynnfield az alacsonyabb költség érdekében LGA 1156 foglalatba illeszkedik, mely jóval olcsóbbá teszi a tokozást, és némileg az alaplapokat is. A különbségek természetesen nem érnek itt véget, ugyanígy a platformszintű költségcsökkentés érdekében három helyett kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, valamint PCI Express vezérlőt is integrál a grafikus chip elérése érdekében.

A külvilággal a chip nem QPI linkeken, hanem korábban az Intel északi és déli hídjai közti kommunikációért felelős DMI-n (Direct Media Interface) áll kapcsolatban, pontosan a P55 Express \"Ibex Peak\" chippel. A Lynnfield és az Ibex Peak kombó az Intel állítása szerint 40 százalékkal kisebb helyet foglal el, mint a jelenleg elterjedt Core 2 és P45 chipset együttese, ahol a chipset még dedikált északi és déli hídból állt. A P55 nem rendelkezik integrált grafikával, ami egy ilyen teljesítményű rendszernél természetszerű.

Mindezek ellenére a netre is kiszivárgott információk alapján csak a Core i5-750 hoz magával jelentős olcsóbbodást, az új Core i7-ek gyakorlatilag a 900-as sorozat árszintjére érkeznek meg, igaz, vagyis az Intel továbbra is fölözni akarja a piac csúcsát. A Core i5-750 nettó gyártói listaára a jelek szerint 200 dollár lesz, amit az Intel néhány héten belül fog megerősíteni - ez mintegy 45 ezer forintos árnak felelhet majd meg a hazai boltok piacán. Mindegyik chip továbbra is 8 megabájt L3 tárral rendelkezik.

Ezzel a Core i5-750 a Core 2 Quad Q9400 fölött landol, és jelentősen olcsóbb lesz a Q9550 és Q9650 chipeknél is, melyeknél mind jobb választásnak ígérkezik a már sokszor részletezett architekturális előnyök. Az előny egy másik nagy része az Intel Turbo Boostnak köszönhető, mely képes az relatíve alacsonyabb tranzisztoraktivitású, így kisebb hőfejlődést generáló kódok futtatása esetén több, a 750 esetében négy lépcsőfokozatban is emelni az órajelet, egészen 3,2 gigahertzig, míg az i7-ek öt lépcsőfokozatot, vagyis 666,7 megahertzet emelhetnek legfeljebb. Ez leginkább PC-s környezetben hasznos, ahol a rosszul párhuzamosított és sokszor nem kioptimalizált alkalmazások futási sebessége legegyszerűbben az órajel fokozásával növelhető.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról