Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 28. 10:44

A PC-piac erősödését jelzik előre a grafikus chipek eladásai

A Jon Peddie Research közzétette a grafikus chipek piacáról szóló második negyedéves jelentését. Az adatok azt mutatják, az első negyedévhez képest jelentős volt a növekedés, ami a PC-piac második féléves fellendülését vetíti előre.

Erős növekedés

Az első negyedévről a másodikra a korábbi 7 évben általában 4-5 százalékkal visszaesett az eladott grafikus chipek száma, de még a legjobb esetben is mindössze 1-2 százalékos növekedés volt tapasztalható, most azonban a forgalom több mint 31 százalékos megugrását regisztrálta a Jon Peddie Research. A második negyedév során több mint 98,3 millió grafikus chipet adtak el a gyártók, ez nem csak az első negyedévhez képest jelentős növekedés, hanem a tavalyi második negyedévnél is erősebb, amikor 94 millió chipet szállítottak le a cégek.

Miután a válság kitörését követően a tavalyi harmadik és negyedik negyedévben padlóra került a grafikus piac, mindenki az első negyedévre várta a fellendülést, ami nem jött, a második negyedévben azonban végre igen. Az elemzőcég szerint mindez annak a jele, hogy az iskolakezdési szezonra erős forgalmat várnak a PC-gyártók, amelyek most feltankoltak a termékeikhez szükséges grafikus processzorokból.

Örülhetnek a nagyok

A fellendülésből az összes nagy grafikuschip-gyártó profitált, a kisebb szereplők (Matrox, SiS, VIA/S3) pedig tovább marginalizálódtak a piacon. A nagy nyertes egyértelműen az AMD, amely az első negyedévhez képest 41 százalékkal több, összesen 18 millió grafikus chipet szállított le. A chipsetbe integrált videovezérlői révén piacvezető Intel 50 milliónál is több grafikus chipet adott el, ez az első negyedévhez képest 35 százalékos erősödést jelent. A három nagy gyártó közül az NVIDIA teljesített a legrosszabbul, de a 23 százalékos növekedés miatt azért nekik sem lehet okuk panaszra.

A kis gyártók egyre inkább a piac perifériájára szorulnak, a Jon Peddie Research második negyedéves adatai szerint a Matrox, a SiS és a VIA/S3 részesedése 0,1 százalék, 0,4 százalék és 0,7 százalék volt mindössze. Mindhárom cég eladásai és így részesedése is meredeken csökkent mind az első negyedévvel, mint a tavalyi második negyedévvel összevetve.

Végre fellendül a PC-piac?

Az elemzőcég úgy látja, a második félévben jelentősen felgyorsulnak a PC-eladások és a grafikuschip-piac is, ahogy jön az iskolakezdési szezon, majd kitör a karácsonyi bevásárlási láz, ráadásul a GPU-eladásoknak kedvez a Windows 7 és az Apple Snow Leopard operációs rendszer megjelenése is. Emellett a Jon Peddie Research úgy látja, az AMD és az NVIDIA 40 nanométeres csíkszélességgel gyártott, kedvező áron piacra kerülő GPU-is új lökést adhatnak az eladásoknak. Mindazonáltal -- figyelmeztet az elemzőcég -- 2010-ben várható legkorábban, hogy az eladások visszatérnek a válság előtti szintre.

Az IDC és a Gartner az elmúlt héten hozta nyilvánosságra második negyedéves PC-piaci elemzését, amelyek szerint az eladások mindössze 5-6 százalékkal csökkentek 2008 azonos időszakához képest, a visszaesés jóval kisebb volt a várakozásoknál. Az IDC és a Gartner is úgy látja, az iskolakezdési szezonnak és az ünnepeknek köszönhetően az év második felében már növekedhetnek is a PC-eladások, bár a recesszió miatt most inkább az olcsóbb gépek iránt erős a kereslet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról