Szerző: Koi Tamás

2009. július 27. 12:55

Végleg bukott a mobiltender

A negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázat lezárása miatt beérkező mindkét fellebbezést elutasította a Fővárosi Bíróság, a Digi Kft.-nek és a DreamCom Távközlési Kft.-nek így nincs több jogorvoslati lehetősége, azaz egészen biztos, hogy a tavaly meghirdetett feltételek alapján nem jöhet létre egy újabb mobilszolgáltató Magyarországon.

A Fővárosi Bíróság július 10-én keltezett határozatában kimondta, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a negyedik GSM/UMTS mobilszolgáltató piacra lépését célzó pályázati eljárás megszüntetésekor a tényállást megfelelő módon és a szükséges mértékben feltárta, majd abból okszerű következtetések révén megalapozott és jogszerű döntést hozott.

Amint arról a HWSW korábban beszámolt, a pályázat meghirdetésével az NHH szándéka az volt, hogy olyan új, negyedik szolgáltató léphessen a magyar mobilpiacra, amely tovább élénkíti a versenyt, hozzájárul az árak csökkenéséhez és új szolgáltatások megjelenéséhez. Az új szolgáltató szinte elhanyagolható, 100 millió forint egyszeri befizetése mellett jelenhetett volna meg a piacon, az állam pedig a szolgáltatás későbbi sikeréből, az árbevétel arányában részesedett volna.

Az államot képviselő NHH a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárását a kihirdetés óta eltelt időszakban jelentősen megváltozott gazdasági körülményekre hivatkozva 2009. március 16-án zárta le. Ezt a határozatot a négy pályázóból három (köztük a Digi Kft., és a DreamCom Távközlési Kft.) támadta meg, a fellebbezést azonban április 24-én másodfokon is elutasította az NHH Tanácsa.

A Digi és DreamCom ezt követően fordult felülvizsgálati kérelmével a Fővárosi Bírósághoz. A testület július 10-én kelt határozatában mindkét eljárásban megállapította, hogy a hatóság mind elsőfokon, mind másodfokon jogszerűen járt el. A Bírósági szerint a hírközlési piacot csak egy valóban és biztosan sikeres pályázat élénkítené, ez a siker azonban a jelen helyzetben egyáltalán nem garantálható.

A Fővárosi Bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak helye nincs, ezzel a tavaly októberben kihirdetett mobiltender jogerősen és végérvényesen eredménytelenül zárult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról