:

Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 10. 17:09

Gyorsabb Nehalemek vannak, árcsökkentés nincs

A vállalat a Core i7-975 asztali termék mellett Xeon formájában is piacra dobta 3,33 gigahertzes névleges órajelű négymagos Nehalem chipjét. Árcsökkentés nem történt, így az új chipek inkább demonstratívak és valószínűleg egy lefölöző taktikát képviselnek.

Az Intel augusztusi árlistájában felbukkant a Xeon W5590 modell, mely főbb paramétereiben megegyezik a Core i7-975 asztali csúcsprocesszorral: 4 mag, Hyper-threading, 3,33 gigahertzes órajel, 8 megabájt L3, 6,4 gigatranszferes QPI linkek, és 130 wattos TDP -- a különbség a kétutas SMP-képességben, az ECC-memória kezelésében és hálózati I/O gyorsításában rejlik. A valaha készült legerősebb Xeon nem lesz a legsikeresebb termék, 1600 dolláros gyártói nettó listaárával egyben a legdrágább is, Európába 1400-1500 euró közötti áron kerül a kereskedők kínálatába, és  leginkább párosával van értelme vásárolni.

Hogy mit kapunk ezért a pénzért egy ilyen processzortól, megmutatja a Prohardver! tesztje, mégpedig egy Core i7-975 eredményein keresztül. Meglepetések nincsenek, az Intel tovább fokozta fölényét, és a számítás- és memóriaintenzív alkalmazások alatt átlagosan nagyjából 40-60 százalékos előnnyel vezet az AMD legerősebb Phenomjával szemben -- igaz, a 975 négyszer, egy W5590 pedig több mint hatszorosába kerül. Üröm az örömben, hogy az Intel augusztusi árlistája nem hozott árcsökkentéseket a W5590 mellé, vagyis hiába jelent meg gyorsabb modell, az alatta lévők árai nem léptek lejjebb egy lépcsővel, mindössze a W5580 vált értelmetlenné, szintén 1600 dolláros árával. Munkaállomások terén az AMD a hatmagos Opteronokkal tudja felvenni a versenyt, igaz, fölényt azokkal sem tud kiharcolni.

Az új csúcsmodell mellett az Intel vasárnap kiadott legfrissebb árlistáján felbukkant a Xeon L5530 is, mely az alacsony fogyasztású termékvonal tagja. Az új Xeon 2,4 gigahertzre tolja ki a 60 wattos TDP-keretből elérhető órajelet, szemben az eddigi 2,26 gigahertzcel. A fogyasztás féken tartása érdekében a QPI-linkek 5,86 gigatranszferesek, egyéb tekintetben ezek a chipek megegyeznek a teljes értékű változatokkal.  A 6,2 százalékos órajeltöbbletért mintegy 40 százalékos felárat (744 dollár) kell fizetni, így leginkább olyan környezetekben találhatja meg a helyét, ahol valamilyen okból kifolyólag szűkösek a hűtési vagy energiaellátási lehetőségek, miközben a lehető legnagyobb teljesítményre van szükség.

Az Intel ezenkívül két további Xeonnal a 3500-as sorozatát is. Ezek közül a W3580 modell a W5590 egyutas változata, vagy máshogyan megfogalmazva a Core i7-975 professzionális kiadása, mely az ECC-memória támogatását és a hálózati forgalom feldolgozását gyorsító Direct Cache Access technikát is aktiválja. A másik, W3550 modell órajele 3,06 gigahertz, és ára is sokkal barátibb, Európában 500 euró környékén már beszerezhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.