Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 23. 12:57

Kész a Windows 7

A vállalati ügyfelek, szoftver- és hardverfejlesztő partnerek, TechNet- és MSDN-előfizetők már jóval a kiskereskedelmi rajt előtt elérhetik a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 végleges változatát.

Frissítés: A Microsoft a cikk elkészültét követően bejelentette, hogy elkészült és gyártásba ment a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 végleges kódja. A kereskedelmi forgalomba kerülő build a 7600-as lett, mely apró változtatásokat tartalmaz a 7100-as RC-hez képest.

A szoftvercég közben egy blogbejegyzésben arról is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a nagyvállalatok és szoftverfejlesztő partnerek már augusztustól hozzáférhetnek a végleges kódhoz és megkezdhetik annak használatát, tesztelését.

Augusztustól letölthető

A Windows blogban olvasható információk szerint a szoftverfejlesztők és a hardvercégek augusztus 6-án kapján meg a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 végleges kódját, amelyet a Microsoft Connectről vagy az MSDN-ről tölthetnek le. A Microsoft Gold és Minősített (Certified) partnerei augusztus 16-án érhetik el az új operációs rendszereket, de csak angol nyelven, más nyelveken csak októbertől.

A mennyiségi licencszerződéssel és élő Software Assurance megállapodással rendelkező üzleti ügyfelek augusztus 7-én már letölthetik a végleges kódokat, azonban kizárólag az angol nyelvű változat lesz ekkor elérhető, a többi verzióra a Microsoft tájékoztatása szerint néhány hetet várni kell majd. A Software Assurance nélküli mennyiségi licencvásárlók számára szeptember 1-én érkezik el a nagy nap, ők ekkortól vehetnek Windows 7-et és Windows Server 2008 R2-t, mint ahogy azt a múlt heti Professional Developers Conference-en a Microsoft bejelentette.

A TechNet-előfizetéssel rendelkező informatikai szakemberek és az MSDN-előfizetéssel rendelkező fejlesztők is augusztus elejétől, 6-ától és 7-étől hozzáférhetnek a végleges Windows 7-hez és Windows Server 2008 R2-höz, azonban kezdetben ők is csak angolul, a többi nyelvi változat október 1-én lesz elérhető.

Családi csomag

A Microsoft egyúttal megerősítette azt is, hogy lesz családi csomag a Windows 7-ből azon háztartások számára, amelyek több számítógéppel is rendelkeznek. A blogbejegyzésből csupán annyi derül ki, hogy a Windows 7 Home Premium lesz a családi csomag alapja, és   három PC-re teszi lehetővé a jogtiszta telepítést, a szoftver árát azonban nem közölte a cég. A Windows 7 Family Pack csak egyes \"kiválasztott\" piacokon lesz elérhető.

Csak emlékeztetőül: a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 világszerte október 22-én kerül kiskereskedelmi forgalomba, Magyarországra azonban csak október 31-én jut el. A Windows 7 Professional és Ultimate változatai ugyanannyiba kerülnek majd mint a Vista Business és Ultimate, előbbi teljes verziója 309 euróért, az upgrade 285 euróért kapható, az utóbbi teljes dobozos termékként 319 euróért, upgrade változatban 299 euróért vásárolható meg. A Windows 7 Home Premium ára változott egyedül a Vistához képest, a teljes verzió ára 199 euróra csökken, az upgrade pedig 119 euró lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról