:

Szerző: Bányai György

2009. július 23. 15:47

Nokia N86 8MP: Pajtás 3G

A Nokia N86 8MP egy felső kategóriás fotómobil, mely a világon elsőként tartalmaz a képérzékelő elé épített, fizikai zárszerkezetet. A mobil által készített fotók első ránézésre nem különböztethetők meg egy olcsó kompaktgéppel készített képektől, a telefonból talán csak a zoom hiányozhat.

Nem csak a felbontás számít

A Nokia az N86 8MP bejelentésekor azt hangsúlyozta, hogy egy mobil esetében sem egyedül a felbontás számít, a fotómodul egyéb jellemzői is beleszólnak a képminőségbe. Persze ez nem olyan gondolat, amire azt mondjuk, hogy nahát, tényleg, sokkal inkább sóhajthatunk fel, hogy végre valahára, több évvel ezelőtt is kimondhatta volna már valaki egy korábbi termék bemutatásakor. Már az elején megjegyezzük, hogy az N86 8MP kiváló képeket készít, persze csak mobilokhoz képest, de a tesztalanyunk a zoom hiányától eltekintve akár kompaktfényképezőkkel is képes felvenni a versenyt.

A Nokia N86 8MP külsőre egyszerre öltönyös és merészen fityiszt mutató, a burkolat előlapján eloxált fémkeretbe zárt, a kijelzőt védő karcálló üveg veszi fel a küzdelmet a közös zsebbe csúsztatott kulccsomók ellen. A szétcsúsztatás után, banánzöld betétekkel fiatalossá tett, régimódi formájú nyomógombok kényeztetik ujjainkat, melyeket a megfelelő forma és kidomborodás miatt öröm használni. Pont az ellentéte a stílust a használhatóság elé helyező vonalaknak, vagy a nem szétválasztott, határolásoktól mentes gombegyütteseknek, melyek a szemnek jobban fekszenek mint a kéznek. A hátoldal kamerájának takarólemezkéjét banánzöld betét köti stílusban az előlaphoz, az egység bárhonnan nézve teljes. A hátoldal egy kitámasztókarnak is otthont ad, mely lehetővé teszi, hogy a kijelzőt akkor is megfelelő szögből lássuk, ha székben ülve nézünk a fektetett helyzetű, asztalra tett telefonra.

\"\"

Gyorsan ismertetünk pár telefonos jellemzőt, hogy aztán a valódi különlegességre, a mechanikus zárszerkezettel ellátott fényképezőrészre összpontosíthassunk. Az N86 8MP olyan csúszkamobil, mely nem csak felfele, hanem az ellenkező irányba is elcsúsztatható, normál esetben a hagyományos gombok válnak láthatóvá, a 2,6 hüvelykes, 240x320 képpontos AMOLED kijelzőt tartalmazó felső részt a másik irányba tolva azonban a médialejátszáskor használatos billentyűk bukkannak fel. A készülék 8 gigabájt belső tárral rendelkezik, melyet microSD-kártyákkal tovább, akár 24 gigabájtig is bővíthetünk. A zenekedvelők 3,5 milliméteres jack-aljzatba illeszthetik szeretett fülesüket, emellett a gyári headset is ide csatlakozik.

\"\"

A Symbian S60 v9.3 operációs rendszer harmadik kiadását Feature Pack 2 kiegészítéssel futtató N86 8MP GPS-vevővel és HSDPA-csatolóval is rendelkezik, előbbi a fotókhoz is szolgáltathatja azok földrajzi helyzetét, utóbbival pedig 3,6 Mb/s sebességgel internetezhetünk a lefedett területeken. A HSDPA-csatolót vezeték nélküli hálózati adapter is kiválthatja, mely hotspotok használatakor 802.11 b/g szabványok szerint üzemelhet. A csatlakoztathatóság helyi viszonylatban Bluetooth 2.0 EDR rádióval és a készülékbe illeszthető microUSB-kábellel valósítható meg. További jellemzők a külön megvásárolható kábellel használható TV-kimenet, az UPNP-szabvány ismerete, az FM-rádió, valamint a hangszínszabályzóval rendelkező zenelejátszó alkalmazás, mely a gyári headsettel is igen szépen szól.

\"\" \"\" \"\"

Zár? Fizikailag létezik

A mobil igazi különlegessége a nagyon fejlett fényképező. A modul 8 megapixeles CMOS-képérzékelővel készíti a 3264x2448 pixeles, 1-1,5 megabájtos képeket, az F2,4 fényerejű Carl Zeiss Tessar optikai blokkban pedig egy mechanikus zár is megtalálható, mely a képminőségre és a képkészítési kényelemre egyaránt jótékony hatással van. A fotózás közben már az első kép elkészülte során kiderült, hogy a külön kivezetett exponálógomb megnyomása után a képkészítés szinte azonnali, nyoma sincs a mobiloknál megszokott késésnek.

\"\"

A telefonba épített autofókuszos fotómodullal zoomolni természetesen nem lehet, talán ez a legjelentősebb különbség a kompaktgépekhez, ha a fotózás oldaláról vizsgálódunk. A telefon a zoom hiányát azonban 28 milliméteres széleslátószöggel kompenzálja, ezt a belépőszintű fényképezőgépek döntő hányada nem kínálja. Az alacsony árú fényképezők közül ma is sok indítja a közelítést 35-39 milliméterről, ez bizony szűköske lehet már egy kisebb szobában is.

A mobil 1/1000 másodperces záridőre is képes, a blendét a fényviszonyoktól függően automatika állítja F2,4-ről F3,2-re, vagy F4,8-ra, ennek értékéről magunk nem dönthetünk, igaz, ezt egy telefontól elvárni már tényleg túlzás lenne. Az N86 a sötétebb helyeken kettős LED-vakuval világítja meg a témát, meglehetősen jó hatásfokkal.

\"\"

Kompaktgép, vagy telefon?

A mobillal készült fotók szemügyre vételekor elsőként a lencse minimális színhibája tűnhet fel, a képeken, még a szélek kontrasztos területein is alig-alig fedezhető csak fel elszíneződés, az optika pontosan a helyükre szórja a színeket. A teszt során egy némiképp alacsonyabb, 7,1 megapixel felbontású kompaktgéppel is fényképeztünk, a Kodak Z710 a kromatikus aberráció tekintetében gyengébben muzsikált, ezért természetesen a széles zoomtartomány a felelős. A Nokiánál a jó minőségű lencsét elég egy gyújtótávolságra optimalizálni, épp mint a Ricoh GR Digital sorozatánál, melynek tagjai a megalkuvásmentes optikai jellemzők érdekében a Nokiához hasonlóan fix, 28 milliméteres látószöget kínálnak.

Ezeknél a gépeknél sincs (vagy csak keresve található minimális) színhiba, persze mondanunk sem kell, hogy ezek a fényképezőgépek azért jócskán túlmutatnak a telefon fényképezőrészénél. Az N86 8MP remek makrót is kínál, közeli felvételeket akár 6-7 centiméterről is készíthetünk, jó példa erre a lent látható méhecskés, virágos próbafotó is. Az alul látható összehasonlítás 1:1 nagyításban mutatja a Kodak és a Nokia által készített 7,1, illetve 8 megapixeles fotók parányi részletét, itt láthatóvá válnak a különbségek, de a képet egészben nézve ezek rejtve maradnak.

\"\"

Vállalhatatlan a magyar nyelvű menü

A mobillal elérhető lehetőségek nem szűkösek a fotózást illetően, azonban jobban járunk, ha  angolra állítjuk a telefon nyelvét, a menü magyar fordítása ugyanis csapnivalóan sikerült. A hosszabb menüpontok elnevezéseit rövidíteni kellett, hogy elférjenek, a végeredmény pedig gyakran érthetetlen és értelmetlen. Nem értjük, hogy a \"Bejelentk. az Online megoszt.-ba\" helyett miért nem lehetett egyszerűen megosztást, vagy online megosztást választani. Ugyanígy a \"Nyomt.-ra v. kioszkba\" helyett is elég lehetett volna a \"nyomtatás\", vagy a \"nyomtatóra\", ha már a kioszk is az. Emésszük kicsit a legdurvábbat: \"Szituáció mód beáll. v.áll\". A \"szituáció mód beállításának visszaállítása\" rövidítésének talán még a \"reset\" is jobb lett volna. Szívesen látnánk a szerkesztőségben vendégül egy ásványvízre a fordítót, csak arra lennénk kíváncsiak, hogy hogy néz ki, meg mit eszik, ilyesmi. Az vsznt tuti, h. npnta több 1000 SMS-t ír.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

Szerkesztési lehetőségek

Az N86-tal készített képek a telefonon alapszinten szerkeszthetők is, a beépített editorban szép számmal találhatók effektek, de forgathatjuk és át is méretezhetjük a fotókat, emellett a vörös szemeken szoftveresen is forgácsolhat az alkalmazás. A fényképezés témaautomatikára épül, ennek motívumprogramjai között található a programmód is, \"egyéni\" névvel jelölve, melyet kiválasztva a vakuüzemmódokat, a fehéregyensúlyt, az expozíciókorrekciót, a szoftveres élességállítást és kontrasztot is állíthatjuk. Nagyon jól sikerült és nagyon kezes a fényképezőgép panoráma üzemmódja, ahol egy alsó sávban láthatjuk az összefűzendő képeket. Itt a kezdőkép után a kijelzőn megjelenő információk alapján mindössze a következő keretre kell állítani a képmezőt, a mobil automatikusan exponálja a végleges képet alkotó képkockákat, amiket zárásképp önmaga fűz össze egyetlen széles képpé.

\"\" \"\" \"\"

Képminőség

A fotókon jól látszik, hogy a szenzor fizikailag igen kicsi, 1:1 nagyításban a Kodak Z710 által készített képeknél erősebb a vonalak szőrösödése, pedig a Z710 sem a nagy fizikai méretekkel rendelkező, zajszegény szenzoráról híres. A mobillal készült fotók fényes területeinek pixelei hamarabb csordítják át az elektromos töltést azoknak a pixeleknek, melyeknek sötétebb képrészlet felvétele lett volna a feladata. Egy tükröződő, fényt épp visszaverő autólámpa-foncsor körül ezért számíthatunk arra, hogy a sárvédő nem elhanyagolható nagyságú területe is a lámpába olvadva, annak részeként jelenik majd meg a fotókon.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

A Nokia fotómoduljának zajszűrő áramköre a tikkasztó napsütésben készült fotókon is tetten érhető, a gép által választott ISO 100 érzékenység mellett is vízfestékkel festett képekhez hasonlatosan mosódnak el a részletek, igaz, ezt a magas felbontásnak köszönhetően csak akkor láthatjuk, ha belenagyítottunk a fotókba, a teljes képet a monitorunkon nézve ezt a rajzszerű, festményszerű jelenséget esélytelen felfedezni. A színekkel kapcsolatban igen pozitívak a tapasztalataink, amellett, hogy a fehéregyensúly-automatika az átlagosnál is jóval kevesebbet hibázik, teltek és jól szaturáltak a színek a képeken. Bár fénytelen helyszíneken sem kell feltétlen az értékelhetetlen képektől tartanunk, elmondhatjuk, hogy a napsütésben fotózva nem különböztethető meg az N86 8MP képe egy kompaktgéppel készítettétől.

Értékelés

Talán a parányi méret az oka, hogy a lencse erős hordótorzítást mutat, a mobil jobban szereti a képeken kusza formákat az egyenes vonalaknál, melyek kissé görbék, természetesen főképp a képszéleken. Legyen az egy ajtó tokja, vagy egy autó, mely ha nem középen van a fotón, torzan jelenik meg. Ezzel a hibával azonban együtt lehet élni mértéke nem húzza a szemet, egy idő után csak azokat fogja zavarni, akik tényleg fényképezőként tekintenek a telefonra.

Az N86 kártyafügetlen ára 100 ezer forint környékén mozog, erre mondhatjuk, hogy drága de ismerve a hasonló kategóriás telefonok árait, ezt most tényleg nem tesszük, megéri a pénzt, főleg jócskán olcsóbbító hűségakciókban, vagy a szolgáltatók kamatmentes részletfizetéses konstrukcióiban. A Nokia N86 8MP jó fotóskellék, de marad telefon, ám így, telefonként kevés ellenfele akad, sőt maga mögé utasít egy-két olcsóbb kompaktfényképezőt is. Na persze, csak akkor, ha az angol nyelvet választjuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.